Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.05.2010.
12:04
Đ. Barović - Vesti A

Igrači Partizana na slavi u Kličevcu

I ranije su se znali. Doduše, samo sa utakmica. Jedni su ostavljali srce na terenu - igrajući, a drugi to isto srce na tribinama - navijajući. Onda su se "umešale" "Vesti" i odlučile da upoznaju prijatelje.

U porti crkve: Šilobad, Ranković, Rašović i Krstajić sa protom Bratislavom Pavlovićem


Ideja se rodila pre oko mesec dana kada smo objavili priču o jednom od najneobičnijih sveštenika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, protojereju Bratislavu Pavloviću (36), parohu dijasporskog sela Kličevac kod Požarevca. Prota Bata nije samo jedan od najvrednijih sveštenika, već i - najvatreniji navijač "Partizana" u mantiji.


U neobaveznoj priči saznali smo i da mu je jedna od najvećih želja da za seosku slavu - Svetog proroka Jeremiju, 14. maja, zajedno sa svojim parohijanima ugosti Partizanove igrače.

Krstajić, Ranković i Rašović sa simpatizerima

Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo. Uprava Partizana je sa zadovoljstvom prihvatila našu ideju da priredimo "slavsko" iznenađenje svom vatrenom "grobaru" u mantiji i njegovim parohijanima, pa su u subotu, seosku slavu uveličali poslovni direktor Košarkaškog kluba Partizan Mlađan Šilobad, a zatim i pobednici ovogodišnje, srpske fudbalske lige - kapiten Mladen Krstajić, pomoćni trener Prvog tima Vuk Rašović i sekretar stručnog štaba Ljubiša Ranković.


- I na ovaj način smo želeli da podelimo radost sa svojim navijačima ne samo zbog velikog uspeha košarkaša u Evropi koji je krunisan Fajnal forom u Parizu, već i zbog treće, uzastopne titule u fudbalu- priča srpska košarkaška legenda Mlađan Šilobad.

Dobri ljudi


- Zaista je neverovatno šta je sve otac Bratislav uradio u ovom mestu. To je za svako poštovanje. Meni je srce puno što sam imao mogućnost da se družim sa ovako dobrim ljudima, iskrenim navijačima Partizana i samo se nadam da ćemo moći da uzvratimo gostoprimstvo - kaže Vuk Rašović.


Ni on, ali i ostali gosti nisu krili oduševljenje onim što je protojerej Bratislav - zajedno sa svojim parohijanima, za samo nekoliko godina, napravio u Kličevcu.
- Obnovljena je i ponovo ikonopisana crkva Svetog Trifuna iz 1902. godine, renoviran Parohijski dom, urađen prelep travnjak sa kompjuterskim navodnjavanjem, napravljena ograda...

Oduševljeni navijači

I sve to novcem meštana koji žive pretežno u dijaspori, Italiji, Austriji, Nemačkoj i Francuskoj - priča skromno proto Bata koji je u znak sećanja svakome od dragih gostiju darivao po brojanicu i ikonu.


Ni fudbaleri nisu krili oduševljenje onim što vide. Preko teksta u "Vestima" su saznali da imaju najvatrenijeg grobara u mantiji, ali ne i sveštenika koji je toliko učinio za kraj gde službuje.


- Za svaki rezultat je potreban dobar kapiten. Vi ste eto kapiten u ovom mestu, a kod nas je to Krstajić. Jel tako Krle - oduševljeno je prokomentarisao Vojislav Radojević, urednik zvaničnog Partizanovog sajta gde će takođe naći ovo lepo druženje.

''Grobar'' u mantiji: Prota Bratislav


- Zaista nam je drago što smo imali prilike da dođemo, jedino nam je žao što nismo imali više vremena da se družimo sa novim prijateljima. Sport u mlade ljude usađuje dosta onih istinskih hrišćanskih vrednosti, a većina nas smo i veliki vernici, tako da je uz ovo druženje i osvajanje titule kompletno - priča Krstajić i dodaje da je, dok je igrao u Nemačkoj, i on imao obavezu da na kraju sezone po unapred pripremljenom planu poseti neka mesta u kojima žive njihovi navijači, ali da se ipak to ne može uporediti sa atmosferom koju doživljava u susretima sa našim navijačima.


I on, ali i druge legende Partizana strpljivo su davali autograme i fotografisali se sa mnogobrojnim "grobarima" koji na početku nisu poverovali ko im je stigao.
Dok su igrači obilazili crkvu i osvežavali se u porti crkve, jedan od mlađih meštana Kičevaca, Boban Milošević Kuše je uzaludno pokušavao da preko telefona uveri svoje drugare ko im je u gostima.


- Neverovatno. Niko mi ne veruje. Kažu mi: "Ma gde će Mlađa, Krle, Džin i Vule kod nas". Evo, Dragan mi spustio slušalicu. Polomio je nogu i sada misli da ga zezam jer ne može sa nama na utakmice -očajno će Boban.


Dvadesetak minuta kasnije, i dalje potpuno sumnjičav, oslanjajući se čas na jednu - čas na drugu štaku, ipak se pojavio 23-godišnji Dragan Jenić.


- Kao da sanjam, eto tako se osećam - reče tek kratko, opčinjeno gledajući u svoje sportske heroje.


Međutim, prava fešta je usledila tek u centru Kličevaca. Mada je svakoj od porodica u ovom mestu bila slava, Partizanovci su sve ostavili, i goste i bogate trpeze, preobukli se u dresove, razvili crno -bele zastave i okupili na jednom mestu.
Zbog obaveza, gosti nisu mogli da se zadrže koliko su to njihovi fanovi želeli. Ispratili su ih pesmom i nastavili slavlje. Pamtiće se dugo ovaj sveti Jeremija.

Od jedne ikone - životopis


Sekretar Sručnog štaba Ljubiša Ranković je sa velikom pažnjom posmatrao ikone u hramu Svetog Trifuna i nije krio iznenađenje kada je otac Bata saopštio da su meštani, samoinicijativno, odlučili da živopišu unutrašnjost cele crkve.


- Imali smo para samo za jednu ikonu, ali kada su je meštani videli, počeli su sami da ostavljaju priloge - objasnio je sveštenik.
- Fantastično - prokomentarisao je Ranković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online