Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.02.2016.
13:52
Vestionline A

"Vatikan neće žuriti sa kanonizacijom Stepnca"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić siguran je da Vatikan neće žuriti sa odlukom o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca. Kako je istakao, o tome je razgovarao i sa papom Franjom prilikom posete Vatikanu u oktobru prošle godine.

Tanjug/AP
Nikolić na sastanku sa poglavarom Rimokatoličke crkve

Nikolić kaže da je kanonizacija Stepinca problem u odnosima Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, te da je i rekao papi Franji tokom tadašnjeg boravka u Vatikanu.

- Nažalost, kada je Vatikan proglasio sve katolike u bivšoj Jugoslaviji za Hrvate, osim Slovenaca, tada je došlo do toga da kada se sukobe Hrvati i Srbi, sukobe se i dve crkve. Uticalo je to i na odnos prema crkvi. A o Stepincu sam rekao sve što znam. Dragoceno je bilo to što je papa rekao da će da formira komisiju - naveo je predsednik i dodao da je zahvalio papi na tome što o pitanju koje je isključivo u njihovoj nadležnosti žele da razgovaraju i sa SPC.

Kako keže, papa mu je na to odgovorio da ne želi sveca koga neka crkva ne bi priznala.

- Ne, ne, ne. Ako bi SPC bila protiv kanonizacije Stepinca, a ja mislim da bi bila, onda bi to bio prvi svetac u hrišćanstvu koga jedna crkva ne bi priznala. Meni to ne treba - rekao je papa Nikoliću.

Činjenicu da Vatikan neće žuriti sa kanonizacijom Stepinca, Nikolić tumači kao znak da su "oni svesni grešaka".

Predsednik Srbije je u intervjuu Prvoj TV rekao da se, nažalost, sudeći prema pisanju medija, sav njegov trud u vezi sa tim sveo na to da mi čekamo da se izjasni patrijarh moskovski o tome da li će se sresti naš patrijarh i papa. Ispalo je, smatra Nikolić, da mi zavisimo od moskovskog patrijarha, a ne zavismo jer srpska crkva je autokefalna.

- Ako se patrijarh moskovski i cele Rusije sreće sa papom zašto se naši poglavari ne bi sretali sa njim? - zapitao je predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.02.2016. 15:26
“Blaženi” tzv. Rimokatoličke crkve, ratni zločinac, nadbiskup genocida Alojzije Stepinac, nadbiskup hrvatski, nije bio samo crkveni vođa nego i vojni vikar us,taške vojske, to jest, najveći vojni sveštenik us,taša i domobrana. To u prevodu znači da je Zagrebački nadbiskup kao vojni vikar vojske NDH, u ime pape upravljao crkvenim životom vojnih jedinica NDH, to jest vojska NDH je De jure predstavljala posebnu biskupiju “kroz koju djeluje sveta katolička i apostolska Kristova crkva” kako kaže kanon 368 tzv. Rimokatoličke crkve. “Blaženi” Stepinac je odobrio Ceceljin molitvenik “Hrvatski vojnik” za us,tašku vojsku. U junu 1941. godine (u vreme kad je kla,nje Srba uveliko u toku), Stepinac postrojava pred Pavelićem celokupno biskupstvo ispred crkve svetog Marka u Zagrebu. “Blaženi” je služio i svečanu misu zadušnicu Juri Francetiću, vođi Crne Legije. Zista, kakva crkva, takvi i sveci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online