Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 03.03.2016.
10:49
Vestionline A

Vučić ne da Rusima isti status kao i NATO-u

Premijer Srbije Aleksandar Vučić neće potpisati sporazum sa Rusijom kojim se Rusko-srpskom centru u Nišu daje sličan status koji je nedavno dobio NATO, piše u četvrtak list "Danas".

Tanjug
Vučićev najdraži gost: Šef NATO Jens Stoltenberg

Kako "Danas" saznaje iz izvora bliskih premijeru, Vučić već tri godine odbija da potpiše taj sporazum a od te svoje odluke neće odustati ni sada, uprkos pozivima i stalnim apelima i "pritiscima da to učini" kada premijer Rusije Dmitrij Medvedev bude posetio Beograd.

Kako je listu rečeno u Vladi Srbije, datum posete Dmitrija Medvedeva Srbiji još nije poznat. Ranije je, s ruske strane, najavljeno da bi dolazak Medvedeva trebalo da se dogodi na proleće, a izvori beogradskog dnevnika spekulisali su da će premijer Ruske Federacije doći usred izborne kampanje u Srbiji, polovinom aprila. 

Kako prenose "Danasovi" izvori bliski Vučiću, srpski premijer ne želi da zajedno sa Dmitrijom Medvedevim stavi potpis na sporazum kojim bi se ruskom centru u Nišu dao diplomatsko povlašćeni status u odnosu na domaće zakonodavstvo.

Ukoliko bi se pak odlučio na taj potez, sporazum bi se našao u Ministarstvu unutrašnjih poslova na usaglašavanju, jer je to u ingerenciji tog resora Vlade Srbije.

Skupština Srbije usvojila je 13. februara Sporazum sa NATO, kojim je omogućeno da sa Vojskom Srbije razmenjuju poverljive informacije i opremu. Svim pripadnicima NATO u Srbiji garantuju se imunitet i privilegije, koji su utvrđeni Bečkom konvencijom.

Vučić ne voli što se Toma meša

Tanjug/AP
Nikolić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Zvanična Moskva burno je reagovala na usvajanje Zakona o saradnji Srbije sa NATO, a odmah potom ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da ne vidi zbog čega ne bi bio pečatiran i sporazum koji bi dao diplomatski imunitet i ruskim humanitarcima u Centru u Nišu.

Isti stav je izneo zatim i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je samo dan ranije stavio potpis na Zakon o sporazumu sa NATO. Kako saznaje "Danas", Nikolić o potpisivanju tog sporazuma nije konsultovao Vučića, a poziv predsednika da bi premijer to trebalo da učini Vučić je shvatio u vrlo negativnom kontekstu.

Kako su za "Danas" rekli izvori bliski Vučiću, Nikolić, prema njihovom tumačenju, pokušava da ostavi utisak u javnosti da je pokušao da utiče na potpisivanje sporazuma sa Rusijom kako bi taj utisak stekao i Vladimir Putin, koji će 9. marta biti domaćin predsedniku Srbije u Moskvi.

S druge strane, u kabinetu predsednika Nikolića objašnjavaju za Danas da se njegovo zalaganje za potpisivanje sporazuma sa Rusijom zasniva na navodnom uspostavljanju balansa i potvrde vojne neutralnosti. U svakom slučaju, poznavaoci prilika kažu da, iako Rusko-srpski centar u Nišu nije vojni, to bi u vrlo kratkom roku mogao postati.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2016. 11:03
Kad izgubi izbore ceka ga veoma losa sudbina! Vucicu duso prodana!!!
Četvrtak 03.03.2016. 12:51
U bombardovanju RTS pogiinula mu je maka,ko mu je sad na redu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online