Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.03.2016.
00:11
sputniknews.com A

Kako Srbija da ubrza put ka EU?

Da bi ubrzala pristupanje EU Srbija mora da nastavi u pravcu tekuće strategije privrednog razvoja i izgradnjom jače privrede, poručuju iz Svetske banke.

pixabay.com
Trnovit put do Evrope

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju napominje da će reforma javnog sektora biti jedan od ključnih elemenata.

- Reforma skupog javnog sektora biće jedan od ključnih elemenata, naročito sprovođenje reformi u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, gde je Srbija slabija u poređenju sa zemljama sličnog nivoa prihoda - naveo je Miler tokom posete Srbiji. On je dodao da to jeste izazov, ali je takođe i ključno za konkurentnost Srbije, dugoročno gledano.

Inače, Miler je u petak završio svoju prvu trodnevnu posetu Srbiji, a dugogodišnja saradnja između Srbije i Svetske banke na pitanjima privrednog rasta i stvaranja novih radnih mesta bila je u centru pažnje ove posete, navodi se u saopštenju Svetske banke.


Potpredsednik SB je tokom boravka u Srbiji imao priliku da se upozna sa dubokim strukturnim reformama koje zemlja sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom i drugim razvojnim partnerima.

Svetska banka pohvalila je vladu za napore u rešavanju pitanja vezanih za preko 140 javnih preduzeća koja su bila u procesu restrukturiranja više od jedne decenije, i predstavljala veliku prepreku investitorima koji su dolazili u zemlju.

Najveća preduzeća glavna briga

Međutim, kako se navodi, ostaje zabrinutost po pitanju najvećih preduzeća iz ove grupe koja još uvek treba da se reše.

Naglašena je i potreba za preduzimanjem narednih koraka u restrukturiranju komunalnih preduzeća, kao što su Srbijagas i EPS, i saobraćajnih, poput železnice. Istaknuto je da su u ovim preduzećima zastupljeni najjači interesi koji se protive reformama, tako da ovaj proces predstavlja i dalje izazov.

- Napori da javna komunalna i saobraćajna preduzeća postanu finansijski održiva usko su povezani sa rešavanjem pitanja najvećih preostalih komercijalnih društvenih preduzeća, zbog dugovanja koja društvena preduzeća imaju prema njima - rekao je Miler.

On je dodao da otvaranje održivih javnih komunalnih i saobraćajnih preduzeća koja dobro posluju nije samo neophodno u fiskalnom smislu, nego je, takođe, ključno i za cilj koji Srbija ima da bude regionalni lider u povezivanju i ekonomskoj integraciji.

- Stoga je ovaj proces od prvorazredne važnosti za vladinu šansu za uspeh u transformaciji srpske privrede - istakao je Miler.

Razviti privatni sektor

Delegacija Svetske banke ponovo je naglasila da je paralelno sa sprovođenjem reformi u javnom sektoru za Srbiju važno da oslobodi potencijal nedovoljno razvijenog privatnog sektora kroz stvaranje dobre klime za investicije, podsticanje inovacija, i zapošljavanja.

“Srbija je preduzela nekoliko pozitivnih koraka u pravcu rešavanja fundamentalnih pitanja vezanih za poslovnu klimu, poput dozvola za izgradnju, lakoće plaćanja poreskih obaveza, unapređenja uknjižbe nepokretnosti,” primetio je Miler.

U narednom periodu biće neophodna veća usredsređenost na sudske postupke, odluke i izvršenja kako bi Srbija bila privlačnija destinacija za investitore.

Proširivanje pilot projekata koji promovišu inovacije i transfer tehnologije takođe će omogućiti da Srbija iskoristi svoj najjači potencijal- sposobne i tehnološki potkovane mlade radnike, navodi se u saopštenju Svetske banke.

POVEZANE VESTI

Subota 05.03.2016. 02:59
Ovi su veci demagozi od komunista. Prestruktuirati, restruktuirati,reformirati, inovirati,transferirati,investirati,trnsformirati,..............................................Jednom recenicom: Niste se dovoljno zaglibili u duznicko ropstvo i niste jos dovoljno sve upropastili da bi mi mogli jeftino kupiti.
Subota 05.03.2016. 04:33
Za rodjendan neko dobija tortu dok vucic od EU dobija rodjendansku patku. Kako bese onaj vucicev izborni slogan?? :D)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online