Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.05.2016.
17:39
Đ. Barović - Vesti A

Skrštenih ruku ne treba da sedimo!

Na istoku, svega na desetak kilometara od granice Srbije, u Rumuniji raketni štit, na zapadu Hrvatska preti balističkim raketama i Bosna sa američkom vojnom bazom u Tuzli. Srpskoj neutralnosti ne prija ni crnogorski paraf o priključenju NATO, niti najave da će to vrlo brzo učiniti i Kosovo. Da li Srbija u novonastaloj situaciji treba vojno da ojača ili da odustane od vojne neutralnosti.

A. Čukić
Štit ne preti Srbiji: General Radovan Radinović

Sagovornici "Vesti" jedino se slažu u oceni da postavljanje raketnog štita u Rumuniji neće značajnije da promeni geostrateški, ali i vojni položaj Srbije u Evropi.

- Mada je u ovom trenutku otvoreni sukob NATO i SAD sa Rusijom u domenu fikcije, ukoliko do njega dođe, i Rumunija i Poljska moraju biti svesne da će delovi država u kojima je instaliran antiraketni štit biti sravnjeni sa zemljom. Zbog blizine granice, Srbija bi u toj situaciji bila kolateralna šteta. Međutim, na stranu ovaj, teorijski jako teško ostvariv scenario, gomilanje naoružanja na granicama za Srbiju je bez dileme bezbednosni izazov na koji mora da odgovori - smatra pukovnik u penziji i profesor Fakulteta za bezbednost, Milan Mijalkovski i dodaje:

- Ovde je jedino pitanje da li bi Srbija trebalo da napusti koncept vojne neutralnosti s obzirom da će biti okružena zemljama, članicama NATO. Ne prihvatam tezu da bi zbog toga morali da se negde svrstamo, jer u krajnjem slučaju i savez sa NATO nam ne daje nikakvu bezbednosnu garanciju.

Za generala Radovana Radinovića, člana Upravnog odbora Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, vojni odgovor Srbije u novonastaloj situaciji treba da bude potpuno "relaksiranje odnosa sa susedima".

- Raketni štit u Rumuniji nije efektiva za vođenje ratova na Balkanu, pa otuda u praktičnom smislu Srbija nema razloga za brigu. Međutim, ta činjenica će dati vetar u leđa onima koji tvrde da Srbija mora napustiti princip vojne neutralnosti, a suštinski to zavisi samo od nas. Zato je jako bitno da se etabliramo kao miroljubiva zemlja. To ne znači da treba da potcenjujemo vojne efektive u okruženju ili da obnavljamo ili osavremenjavamo naše naoružanje i vojnu tehniku uvereni da ćemo tako biti sposobni da se suprotstavimo NATO. To je nemoguće. Ali, moguće je sa modernom tehnikom i ljudstvom odvratiti svaku pretnju suseda ili regiona - kaže Radinović.

Vojni analitičar Aleksandar Radić tvrdi upravo suprotno, da je zbog NATO okruženja, jasno da Srbija ne može da opstane sa idejom o neutralnosti.

Neutralni samo u miru

General Radinović ističe da insistiranje na vojnoj neutralnosti u miru, ne znači da u ratu ne bismo birali svoje saveznike.
- Naprotiv, u ratu treba imati saveznike, ali se ne treba ugovorima obavezivati na bilo šta. Dovoljno je da damo garanciju da smo u stanju da branimo i odbranimo sopstvenu teritoriju, dakle, da smo respektabilan potencijalni ratni saveznik - naglašava Radinović.

- Vojna neutralnost u situaciji kada smo okruženi NATO je neodrživa. Ali, ovde je ključno pitanje ne šta je interes velikih sila, već šta je srpski interes, šta mi zapravo želimo da zaštitimo, a naš izvor problema je nerešeno funkcionisanje BiH sa svim nepredvidljivostima koje takva situacija može da izazove, i Kosovo kao već "tradicionalni problem" koji sputava Srbiju u definisanju njene pozicije ka Zapadu - ocenjuje Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online