Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.11.2016.
18:03
B92, Vestionline A

Vojna neutralnost Srbije, dovedena u pitanje?

Srpski zvaničnici su nedavno potpisali notu o pristupanju naše zemlje tehničkom sporazumu o uspostavljanju borbene grupe Evropske unije "Helbrok".

Reuters
Učešće Vojske Srbije u mirovnim operacijama van UN-a, ugrožava vojnu neutralnost

Stručnjaci postavljaju pitanje da li se tako naša vojna neutralnost dovodi u pitanje.

"Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremamo se kao da će sutra nastupiti rat", bio je moto nekadašnje Armije, dok je postojala socijalistička država na ovim prostorima. Danas, četvrt veka kasnije, uz nove svetske bezbednosne izazove, i državu koja je u tranziciji, Srbija je odlučila da se vojno približi Evropskoj uniji.

Ministarstvo odbrane Srbije iskazuje spremnost da u borbenoj grupi Helbrok učestvuje sa vodom vojne policije, timom za civilno-vojnu saradnju i sa do pet štabnih oficira u komandi snaga borbene grupe.

General Diković je istakao da je potpisivanjem note omogućeno punopravno uključenje snaga Vojske Srbije u ovu borbenu grupu, što ujedno predstavlja još jednu potvrdu privrženosti Republike Srbije zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Dok zvanična politika i dalje ostaje vojna neutralnost, analitičar Miroslav Lazanski postavlja pitanje šta znači borbena grupa i da li naši zvaničnici Armije znaju gde bi ta jedinica mogla da bude poslata da interveniše.

- Ako ste vi potpisali u ime Srbije da učestvujete u borbenoj grupi, onda je to borbena operacija, nije to samo mirovna operacija. Jer ako vas pošalju u baltičke republike, e to, gospodo, može da ima vrlo ozbiljne reprekusija na odnose sa Moskvom - navodi komentator lista "Politika" Miroslav Lazanski.

Srbija je okružena članicama NATO, a ulazak u Severnoatlantsku alijansu uskoro očekuje i Crna Gora. Skupština Srbije je 2007. godine usvojila Deklaraciju o vojnoj neutralnosti i do danas taj politički stav nije promenjen. Lazanski kaže da posle pobede Donalda Trampa ne predsedničkim izborima u SAD ne očekuje jačanje pritiska da naša zemlja uđe u NATO.

- Mislim da će pritisak na Srbiju ipak biti manji, a samim time će i pritisak Evropske unije u smislu uslovljavanja biti manji. Pošto sad Evropska unija mora da brine kako će uskladiti transatlantske odnose - dodaje Lazanski.

Vojska Srbije je angažovana u sedam multinacionalnih operacija UN, u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, na Bliskom istoku i u Centralnoafričkoj Republici, i u misijama EU u Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2016. 18:33
Koga briga, kraj kapitalisticke zlotvorske evrope se blizi. Predvidjam im izolaciju, glad i na kraju kugu!
Petak 11.11.2016. 22:58
Sastojci – Čokoladna torta sa kokosom: 175 g maslaca, omekšalog, i još malo za podmazivanje 300 g mlevenog badema 100 g kokosovog brašna 50 g kakao praha 0,5 kašičice soli 400 ml punomasnog kokosovog mleka iz konzerve 75 g crne čokolade (55-70% kakao mase) 250 g šećera 3 jaja Sastojci za krem – Čokoladna torta sa kokosom: 200 g crne čokolade (55-70% kakao mase) 50 ml likera od koksa (po želji) ili nekoliko kapi ekstrakta kokosa Sastojci za prezle od kokosa: 75 g šećera u granulama 35 ml vode 75 g kokosovog brašna Priprema – Čokoladna torta sa kokosom: korak: Zagrejati rernu na 180 °C. U činiji pomešati mleveni badem, kokosovo brašno, kakao prah i so. korak: Sipati polovinu kokosovog mleka u šerpu i staviti na vatru da provri. Skloniti s vatre, umešati čokoladu da se otopi, zatim ostaviti sa strane. korak: Staviti maslac u činiju i mutiti dok ne omekša, zatim dodati šećer i mutiti još minut dok smesa ne postane lagana i kremasta. Neprestano mutiti i dodavati jaja jedno po jedno. korak: Zatim pomešati čokoladu i kokosovo mleko sa suvim sastojcima. Sipati u pripremljen pleh i peći 40 do 45 minuta ili dok ražanj uboden u sredinu ne bude čist kad se izvadi. korak: Ostaviti da odstoji u plehu 10 do 20 minuta, a zatim izvaditi (ukloniti stranice, zatim prevrnuti naopako da bi se dno i papir skinuli). Prevrnuti i sačekati da se ohladi. korak: Dok se torta hladi, pripremiti krem od čokolade i kokosa. Preostalih 200 ml kokosovog mleka sipati u šerpu i staviti na vatru da provri, zatim ubaciti čokoladu i promešati da bi se rastopila. korak: Po želji dodati Malibu ili nekoliko kapi ekstrakta kokosa i staviti u frižider, promešati na svakih 20 minuta, sve dok ne bude dovoljno čvrst da ohlađena torta može da se premaže njime. Ova smesa će danima biti sveža. korak: Za pripremu prezli od kokosa, zagrejati rernu na 180 °C. Staviti papir za pečenje na pleh. Sipati šećer i vodu u šerpu, staviti šerpu na umerenu vatru i mešati da bi se šećer rastopio pre nego što voda provri. korak: Kad sirup provri, prestati s mešanjem i pustiti da vri još 1 minut. Skloniti s vatre i sipati u činiju s kokosom. Dobro promešati i ravnomerno rasporediti po papiru za pečenje. korak: Peći u rerni 3 do 4 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Izvaditi na pola pečenja i promešati da bi ravnomerno potamnelo jer će kokos na spoljašnjoj strani prvi poprimiti zlatnu boju. korak: Izvaditi iz rerne i ostaviti da stoji u plehu dok se ne ohladi. Razdvajati dok se hladi, a zatim prebaciti u teglu ili činiju. Vaša Čokoladna torta sa kokosom je spremna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online