Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.12.2016.
04:10
D. N. P. - Vesti A

Divlji zapad na Severu!

Ono što se u nedelju uveče događalo ispred kafića Bahus u centru Leposavića moglo bi da posluži za dobar scenario akcionog filma. U obračunu nekoliko lokalnih bandi korišćeni su noževi, pištolji, automati, pa čak i raketni bacač zolja. Samo pukom srećom izbegnuta je tragedija i sve se završilo bez teže povređenih i poginulih. Bezvlašće i nasilje slika su sve četiri opštine na severu Kosova, ali i jedan od glavnih uzroka iseljavanja Srba.

Vesti
Opasne ulice u Zubinom Potoku

U Leposaviću je ovog puta sve počelo svađom dve grupe gostiju na privatnom veselju jednog od čelnika opštine, izabranog po srpskim zakonima. Sukob je prenet na ulice Leposavića, a kulminirao je ispred kafića Bahus u centru.

Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića izabran po kosovskim zakonima, na konferenciji za štampu u Kosovskoj Mitrovici rekao je da je srećom Kosovska policijska služba (KPS) ovoga puta brzo reagovala na poziv građana i sprečila krvoproliće i katastrofu. On opisuje kako je jedan kriminalac uperio pištolj u savetnika vicepremijera Kosova i povukao obarač, ali metak srećom nije opalio. Istovremeno, drugi je pucao iz automatske puške, dok je treći pripremao zolju da ispali raketu u prepuni kafić...

Pobićemo se među sobom

- Kriminalci se nikoga ne boje i neko mora zavesti red. U suprotnom, poubijaćemo se između sebe. Znam nekoliko srpskih porodica koje su otišle u centralnu Srbiju. Nisu ih oterali Albanci, već bezvlašće i strah za decu - ističe Dragan. M, nastavnik iz Zubinog Potoka.

- U obračunu je učestvovalo nekoliko teških kriminalaca iz raznih gradova u Srbiji koji se kriju u Leposaviću i drugim opštinama na severu Kosova. Drugi učesnici u ovoj tuči su na poternicama KPS-a južno od Ibra i ovde su našli utočište. Građani od KPS-a traže zaštitu i sigurnost, a KPS od građana pomoć - kaže Jablanović.

Za sve što se događa on optužuje tužilaštvo u Vučitrnu (na severu Kosova ne funkcioniše ni srpsko, ni kosovsko pravosuđe) da blagonaklono gleda na haos ne samo u Leposaviću, veać i u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici.
Jablanović je najavio hitno održavanje vanredne sednice Skupštine opštine, kako bi pokušali da nađu barem neko rešenje.

Uhapšen i policajac

Kosovska policija uhapsila je četvoricu učesnika obračuna u Leposaviću, a među njima je i policajac KPS-a. Iza brave trenutno su: M. M. (32), V. S. (41), V. D. (33) i Dž. V. (41) i njima je određen policijski pritvor od 48 sati.

Bande odvode stoku

Dramatično je poslednjih dana u Zubinom Potoku. Dobro organizovane kriminalne grupe, verovatno potpomognute beguncima od zakona iz centralne Srbije i sa južnog dela Kosova (albanski kriminalci), haraju po centru grada i okolnim naseljima i pljačkaju sve što im dođe do ruke. Upadaju u kuće i stanove i odnose novac i vrednu robu, kradu automobile, u selima bukvalno otimaju stoku seljacima. U KPS-u su ovim povodom formirali poseban operativni tim, uhapsili su tri osobe za koje se sumnja da su umešane u krađe, međutim pljačkanje se nastavlja.

Mitraljez u gepeku, bomba u džepu

Bolji poznavaoci prilika na severu Kosova ističu da obračun u Leposaviću nije ništa novo i da bezvlašće u ove četiri opštine traje godinama.
D. K. (45), ugledni Srbin iz Leposavića, priča da neki mladići u kolima nose mitraljeze i zolje, a u džepovima ručne bombe.
- Skoro da nema dana da ispred neke kuće ili drugog objekta ne odjekne eksplozija. Obračunava se "svak sa svakim", a da situacija bude još teža kumuju i lokalni političari i njihove stranke za koje rade i neki od kriminalaca. Dugo u Leposaviću imamo dve vlasti, beogradsku i kosovsku, dve skupštine i dva predsednika opštine. Na svakom koraku jedni drugima podmeću nogu, raste nezadovoljstvo, buja kriminal svih vrsta, od običnog šverca do krijumčarenja droge i oružja - ističe D. K. koji svaku noć dok su mu deca u gradu, strepi da li će se živa vratiti kući.
 
On kaže da se niko ne bavi mladima i bezbednošću na severu pokrajine. KPS se trudi, ali je bez dobrih zakona i efikasnog pravosuđa nemoćna da predupredi teške incidente.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online