Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Paraziti draži od bolesne dece

Kako god protumačili odluku UEFA o suspenziji fudbalskog kluba iz Humske zbog neizmirenih finansijskih obaveza, tuga golema je na sve strane. S jedne strane, tu su razočarani "grobari", na drugoj razočarani građani koji na najveće srpske klubove, Crvenu zvezdu i Partizan, ne gledaju kao na "svete krave", kako to neretko čini vlast.

M. Todorović
Bunar bez dna: Državi su Partizan i Crvena Zvezda slabe tačke

Ako se ispostavi da je deo Partizanovog duga namirila država, bilo direktno ili preko javnog preduzeća Telekom, javnost s pravom može da pita Vladu po kojim to propisima i po kojim kriterijumima se deli državni novac? Nakon što je objavljena vest o suspenziji Partizanovog fudbalskog tima sa evro-takmičenja, uprava kluba je saopštila da će problem biti rešen i da će u četvrtak biti izmirene finansijske obaveze prema poveriocima u iznosu od 370.000 evra.

Rukovodstvo kluba, predvođeno Miloradom Vučelićem, uveravalo je javnost da će crno-beli zaigrati na evropskoj fudbalskoj pozornici, a potom su sročili i zahvalnicu.

"Problemi u kojima se našao Partizan rešeni su uz svesrdnu i sveobuhvatnu pomoć državnih organa i Vlade Republike Srbije, sa njenim predsednikom gospodinom Aleksandrom Vučićem na čelu. Na tom opsežnom zalaganju su iskreno zahvalni uprava FK Partizan i crno-bela sportska javnost", umiruju svoje navijače čelni ljudi kluba iz Humske.

Na jednoj presipa, na drugoj manjka

Dok država na jednoj strani disciplinuje budžet racionalizacijom radnih mesta i umanjenjem plata i penzija, na drugoj pokriva dubioze koje su napravili nesposobni i za pronevere osumnjičeni čelnici fudbalskih klubova. Podsetimo na neke mere štednje:
* penzije i dalje nisu vraćene na iznos koji je važio pre umanjenja novembra 2014.
* u zdravstvu je doskoro važio moratorijum na zapošljavanje, pa mnogi domovi zdravlja kubure sa specijalistima
* u prosveti je na snazi racionalizacija koja vodi ka gašenju malobrojnih odeljenja i otkazima nastavnicima sa malim fondom časova
* renoviranje kulturnih ustanova prvog reda traje godinama i cele generacije odrastaju bez Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti
* socijalna pomoć moraće da se odradi.

Kako para nema za lečenje teško obolele dece u inostranstvu, pa porodice i građani moraju da organizuju humanitarne akcije, ali ima za propale klubove sa nesposobnim i korumpiranim upravama i obesnim navijačima?

Narodni poslanik Dosta je bilo Aleksandar Stevanović ironično kvalifikuje ovako nakaradni poredak stvari.

Interes u šuškama

Aleksandar Stevanović kaže da se "slabost" političara na vlasti prema fudbalskim klubovima ne može objasniti "snagom sile", koju klubovi sa armijom navijača imaju, već "snagom interesa".
- Parafraziraću vam priču iz 90-ih, kada se vlast pravdala da ne može sa ulice da otera ilegalne ulične prodavce. Neki su govorili - ne možemo da ih sklonimo, oni nas gađaju noževima, vade pištolje... a neki bi dodali - ne možemo jer nas oni "gađaju" markama.

- Ne vidim svrhu da lečimo decu ako u Zvezdi i Partizanu mogu da rade šta hoće i kako im padne na pamet! To je izopačena logika. Gubici klubova su veliki i hronični jer su uprave vodile te klubove vrlo "kreativno". Ako su otišli u dug i ne ispunjavaju svoje obaveze prema državi i poveriocima, onda se ide u proces gašenja - kaže Stevanović, inače ekonomista po obrazovanju.

Cela stvar u vezi sa Partizanom isplivala je u javnost u vreme dok se predsednik Vlade Aleksandar Vučić nalazio u višednevnoj poseti Indiji, pa je izostao njegov komentar i pojašnjenje. Neki u činjenici da je srpski premijer vatreni zvezdaš vide opravdanje zašto je Vlada pokazala slabost prema Zvezdinom ljutom konkurentu. Ako bi sada bila "tvrda", a pomagala je i Zvezdi u sličnim neprilikama, mogla bi da navuče armiju partizanovih pristalica protiv sebe.

Za Kolarčevu zadužbinu nema para

Koliko su prioriteti nakaradno postavljeni moglo se videti i iz juče objavljene informacije da je čuvena Kolarčeva zadužbina zbog finansijskih problema pred gašenjem! Prelepa zgrada u centru Beograda, koju je u amanet svom otečestvu ostavio bogati trgovac Ilija Kolarac, kuburi sa finansijama, a Grad i Republika samo kratko odgovaraju da nije u njihovoj nadležnosti da im se pomogne, jer oni nisu osnivači. Objekat u kojem se nalazi jedina koncertna dvorana u srpskoj prestonici tako je prepušten samo entuzijazmu njenih zaposlenih.
- To je slika današnje Srbije. Sala Kolarčeve zadužbine je često poluprazna, dok se fudbalske tribine pune armijom glasača na koje su političari, očigledno, slabi i ne mogu od njih da se distanciraju - primećuje Dragaš.

Analitičar Orhan Dragaš vidi rešenje u privatizaciji klubova.

- Moraju da se raščiste vlasnički odnosi i u kom pravcu će se razvijati fudbalski klubovi. Kao gubitaši i stecište mafije i prljavog kapitala nije mi jasno zašto premijer nema snage da problem sa klubovima reši. Ali, možda zna stvari koje vi i ja ne znamo - dodaje Dragaš, aludirajući na prošlogodišnje Vučićevo priznanje da je nemoćan da istera privatizaciju klubova i da se obračuna sa huliganima koji sebe neopravdano nazivaju navijačima.

Kako je Vučić ostao "bez snage"

Premijer je u ekspozeu 2014. godine obećao privatizaciju klubova, ali je prošle godine, prilikom preuzimanja novog mandata, priznao da za to nema snage. Govorio je i o tome kako Zvezda i Partizan reketiraju državu.
- Greška je što dajemo novac za Crvenu zvezdu i Partizan, ali nemam snage da to odbijem - odgovorio je mandatar na kritike lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja zbog toga što država, kroz javna preduzeća, daje novac u klubove.
Zašto "nema snage" i zašto, kako je sam rekao, država plaća reket najvećim klubovima, nije objasnio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online