Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.05.2017.
14:41
blic.rs, Vestionline A

Vojna vežba "Čelik 2017": Nije za osetljive posmatrače (VIDEO)

Srbija će u utorak spektakularnom vežbom na poligonu u Nikincima obeležiti Dan pobede i predstaviti najsavremenije naoružanje koje je osmislila domaća namenska industrija.

youtube.com/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
Proslava Dana pobede na poliginu u Nikincima nije za svačije uši

Uz promociju novog naoružanja, glavna poruka sa vežbe "Čelik 2017" (počinje u deset časova) celom regionu biće: očuvajmo mir i stabilnost.

Ministarstvo odbrane će svakako imati čime da se podiči pred kompletnim državnim vrhom i diplomatskim korom, ali i građanima koji će događaj pratiti u direktnom prenosu, jer će prvi put široj javnosti biti predstavljeni raketni sistem "Alas", najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj", samohodna haubica "Nora".

Važan izvozni adut

Reč je o sredstvima kojima raspolaže Vojska, ali i o novom naoružanju i vojnoj opremi iz razvoja Vojnotehničkog instituta i privrednih društava iz grupacije Odbrambene industrije Srbije i "Jugoimporta SDPR", sa bojevim gađanjem. Ovo moderno naoružanje predstavljaće i snažan izvozni adut Srbije.

Ceremoniji će prisustvovati premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, kao i mnogobrojni gosti. Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima je posetio prekjuče pripreme za prikaz na kojem će pored pripadnika Vojske Srbije učestvovati i pripadnici policije.

Pripreme za vežbu počele su još krajem februara, a atraktivni program predviđa bojevo gađanje artiljerijskim i raketnim naoružanjem i prikazano dejstvo tenkova, vazduhoplova i pešadijskog naoružanja.

Dragišić: "To nije zveckanje oružnjem"

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić naglašava značaj jedne ovakve vežbe.

- Pokazna vežba je značajna pre svega zbog naših građana. Na taj način se prikazuje naša vojna snaga, pokazuje na šta se troši novac iz budžeta, kako je modernizovano naoružanje. S druge strane, predstavljamo i svoju borbenu sposobnost regionu, ona svedoči o tome da smo dovoljno snažni da odgovorimo svim izazovima i obezbedimo mir i stabilnost - objašnjava Dragišić.

Kako kaže, vojna vežba u Nikincima nikako ne predstavlja zveckanje oružjem.

I te kako smo borbeno sposobni

- Reč je o događaju koji ima psihološki značaj za građane Srbije. Takođe, pripadnici vojske na ovoj vežbi potvrđuju svoje vrednosti. Bude se rodoljubiva osećanja u narodu, a skeptični se razuveravaju. Situacija u regionu jeste napeta, ali Srbija ovu ceremoniju pravi povodom Dana pobede nad fašizmom, kojoj je mnogo doprinela. Dakle, to nije pretnja nikome, ali jeste upozorenje da smo i te kako borbeno sposobni - ističe Dragišić.

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević smatra da vojna parada ima pre svega marketinšku ulogu.

- U Nikincima će se najviše prikazivati projekti namenske industrije, a ne vojna sila Srbije. Trka naoružanjem u regionu se vodi više po tabloidima nego u stvarnosti. Zato ova parada svakako nema nikakvu provokativnu poruku za region - kaže Dimitrijević.

Poziv samo za novinare otporne na stres i buku

Koliko će pokazna vežba biti realna, dokaz je i poziv koji je Ministarstvo odbrane poslalo predstavnicima medija.

Naime, u tom pozivu upozoravaju novinarske ekipe koje će iz blizine pratiti događaj da će "nivo buke biti izuzetno povišen, a vizuelni efekti izraženi i stresni za osetljivije posmatrače". Zbog svega toga su zamolili da na događaj dođu osobe koje nisu osetljive na buku i nemaju zdravstvenih problema, na koje mogu loše uticati bojeva gađanja velikih sistema naoružanja i vojne opreme.

Diković za "Blic": Svi će videti da smo pouzdan oslonac

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je za "Blic" da je vežba u Nikincima prilika da pokažemo svoju spremnost i sposobnost da odbranimo najviše vrednosti našeg društva.

- Građani Srbije će se uveriti da je Vojska Srbije pouzdan oslonac i da je sposobna da obavi svoju osnovnu ustavnu ulogu, da zaštiti Srbiju, kako bi oni u miru mogli da grade svoju budućnost. Zemljama u regionu želimo da pošaljemo jasnu poruku da ćemo i ubuduće biti pouzdan komšija i partner u izgradnji regionalne i svetske bezbednosti i mira - kaže Diković.

General navodi i da razvijamo modernu Vojsku Srbije, u skladu sa svojim potrebama, prateći savremene trendove, koristeći domaću pamet i kapacitete naše odbrambene industrije. Takođe, imamo realne planove opremanja i modernizacije, a u narednom periodu unapredićemo pokretljivost i vatrene mogućnosti naših jedinica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online