Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.06.2017.
14:07
Sputnjik A

Srbi kreću u obračun sa NATO: Sprema se tužba za bombardovanje SRJ

U Srbiji je u toku formiranje pravnog tima koji će sačini tužbu protiv NATO-a za materijalnu i nematerijalnu štetu nanetu građanima lično pogođenim bombardovanjem 1999.

wikipedia.org/Darko Dozet
Tokom bombardovanja 1999. godine na teritoriju tadašnje SRJ bačeno je između 10 i 15 tona uranijuma

Naime, kako piše Sputnjik, taj tim se formira na predlog Srpske kraljevske akademije i trebalo bi, kako je planirano, da ujedini najbolje advokate iz Srbije, ali i iz zemalja Evropske unije, Rusije, Kine i Indije. Ekspertski tim vodiće Srđan Aleksić, poznati niški advokat.

- Podnećemo tužbu protiv zemalja-članica NATO-a, učesnica u agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. Protiv 20 zemalja koje su posredno ili neposredno učestvovale u agresiji. Tužbe će biti podnesene protiv pojedinačnih zemalja-članica Alijanse - precizira u razgovoru za Sputnjik advokat Srđan Aleksić. 

Postupci se neće voditi pred Međunarodnim sudom pravde, već u svakoj tuženoj zemlji pojedinačno. 

- Smatramo da su njihovi sudovi nadležni jer su te zemlje prekršile pre svega Član 7 Povelje UN, koja zabranjuje primenu agresije protiv bilo koje zemlje. NATO je prekršio 5. i 6. član svog statuta jer je on odbrambeni, a ne napadački savez. Prekršeno je međunarodno pravo, pre svega konvencije koje zabranjuju agresiju i upotrebu sile protiv suverene zemlje. 

Pravni tim treba da sačini blizu 20 predmeta za koje postoje čvrsti materijalni dokazi potkrepljeni medicinskom dokumentacijom koja će ukazati na uzročnu vezu između povećanog broja obolelih od kancera i korišćenja uranijumske municije. 

- Na teritoriju tadašnje Jugoslavije bačeno je između 10 i 15 tona uranijuma. Broj obolelih od karcinoma je alarmantan. Od malignih bolesti u Srbiji svake godine oboli 2,5 odsto stanovništva, odnosno 33.000 ljudi. Svakog dana od ove opake bolesti dnevno oboli jedno dete. Od ′99. godine do danas broj obolelih od kancera je petostruko porastao. Stanovništvo masovno oboljeva, pre svega na jugu Srbije i na Kosovu i Metohiji - kaže Aleksić. 

Aleksić naglašava da su tokom agresije bombardovani i tzv. "hazard objekti", koji po međunarodnom ratnom pravu ne smeju da budu bombardovani. Radi se o objektima hemijske i petrohemijske industrije. 

- U pripremi tužbe učestvovaće naši istaknuti naučnici, lekari, onkolozi, pre svega doktorka Danica Grujičić i toksikolog Radomir Kovačević, koji se godinama bavi ovim istraživanjem. Da je naša tvrdnja tačna govori činjenica da je u Italiji sud osudio državu jer je poslala svoje karabinjere na KiM, na lokacije koje su bombardovane osiromašenim uranijumom. Od kancera je obolelo 45 vojnika, i Italija plaća velike odštete zbog toga. Između 200.000 i 1.200.000 evra po svakom obolelom vojniku. Upravo se na tome bazira naša osnovna tvrdnja - da su i vojnici koji su učestvovali u agresiji oboleli od kancera i da njihove države plaćaju odštetu za to. Postoji jedan vojnik u Velikoj Britaniji koji je bio u kontaktu sa uranijumom u Srbiji i presuda u kojoj se Britanija obavezuje da njemu plati odštetu - kaže Aleksić. 

Tužbom će biti obuhvaćene i posledice nastale korišćenjem kasetnih bombi od kojih je poginuo veliki broj ljudi, kao i bombardovanje hemijskih i petrohemijskih postrojenja, zbog kojih je velika količina nafte i benzina dospela u zemlju i vazduh. 

Aleksić kaže da je veoma bitno da se tužba dobro prouči i pripremi jer su međuvremenu odbačene neke tužbe koje su podnete protiv zemalja-članica NATO-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online