Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
18:56
b92.net, Vestionline A

"Srbija je za NATO ključna zemlja regiona"

"Srbija je za NATO ključna zemlja regiona, a region je važan za stabilnost vojnog saveza", to je ocenio Knut Kirste, politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za politička i sigurnosna pitanja NATO.

Reuters
Srbija + NATO je "pun pogodak" za stabilnost regiona

Kirste je, na skupu Centra za evroatlantske studije (CEAS) u Beogradu, rekao da je partnerstvo Srbije i NATO prešlo dug put i da postoji prostor za dalje jačanje partnerstva.

- NATO ostaje posvećen snažnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Srbiji. Vidimo je kao važan kamen neizostavan za regiona. Stabilna, demokratska i prosperitetna Srbija je i u našem interesu. Angažovani smo u radu sa Srbijom više godina i radi se o produktivnom partnerstvu zasnovanom na praktičnoj saradnji - podvukao je Kirste.

Objasnio je da, pošto Srbija želi da ostane vojno neutralna i nastavi dobre odnose sa Rusijom, NATO sa njom ostvaruje saradnju imajući u vidu tu činjenicu i da je to okvir u kojem se odvijaju odnosi.

- Želimo da dalje jačamo partnerstvo ako je Srbija na to spremna i definiše dalje oblasti saradnje. Postoji mnogo zanimljivih, praktičnih pitanja saradnje i oblasti na kojima ćemo tek raditi - uveren je on.

Program Partnerstvo za mir je, prema njegovim rečima, primer na kojem je NATO razvijao, posle završetka Hladnog rata, odnose sa nekadašnjim neprijateljima, radi obezbeđivanja bezbednosti u Evropi.

- Taj program je veoma uspešan i Srbija je s pravom iskoristila mnoge praktične aspekte - naglasio je Kirste.

Ukazao je da NATO ima i civilnu stranu, a jedan aspekt je program "Nauka za mir i bezbednost", koji je osmišljen da se naučnici nekadašnjeg istoka i zapada sastaju i izrađuju zajednička rešenja i pristupe za suočavanje sa izazovima.

S tim u vezi je ukazao na sistem pdorške u slučaju elementarnih nepogoda, te da se Srbija ponudila da sledećeg velikog bude domaćin susreta za koordinaciju spasavanja i borbe protiv prirodnih nepogoda.

- To je vojna vežba, a cilj je civilni i vojni odgovor na prirodne katastrofe, koja će se održati iduće godine - najavio je on.

Istakao je i da će za sledeću rundu oko sporazuma IPAP biti uključene neke pouke saradnje sa Srbijom.

Kirste je naglasio da je NATO posvećen zapadnom Balkanu i partnerstvu sa Srbijom.

- Ulažemo u region već duže vreme i želimo da vidimo plodove saradnje. Naš interes je stabilan, prosperitetan i bezbedan zapadni Balkan, jer ako je stabilan taj region, onda postoji i veća bezbednost i stabillnost članica NATO - objasnio je on.

Zapadni Balkan se, kako je dodao, vratio u fokus NATO i EU, posebno što postoje neke tendencije u nekim zemljama koje zabrinjavaju.

- Bilo je puno napretka u poslednjih deceniju i po. Ohrabruje što su se neke zemlje regiona pridružile EU, što vidimo više stabilnost i reformi. Ali isto tako vidimo da se klizi unazad u nekim oblastima. Tendencije u nekim zemljama brinu - poručio je Kriste.

On je naglasio da je vraćanje unazad izazvalo veću posvećenost NATO, a rezultat toga je namera da želi da jača svoje angažovanje i bude vidljiviji u regionu, te pokrene politički dijalog sa zemljama.

Istakao je da NATO smatra da lideri regiona imaju obavezu da doprinesu pozitivnim reformama, saradnjom, ublažavanjem tenzija.

- Hoćemo da vidimo istinske reforme i konstruktivne napore lidere regiona - naglasio je Kriste.

Osvrnuo se na prijem Crne Gore u članstvo NATO, rekavši da je to doprinos stabilnosti regionu.

- Crna Gora je zanimljiva i važna u smislu svog doprinosa, kao i kapaciteta. To je još jedna država članica koja predstavlja Zapadni Balkan, što je dobro za region - istakao je Kirste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online