Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.07.2017.
08:55
blic.rs, Vestionline A

Ima li Srbija šanse da "lobističkom ofanzivom" saseče ulazak Kosova u Interpol i Unesko?

Nakon niza neuspešnih pokušaja, Kosovo je ponovo podnelo zahtev za članstvo u Interpol, a prijem južne pokrajine mogao bi da bude na dnevnom redu u septembru na sednici Generalne skupštine te organizacije, koja će biti održana u Pekingu.

EPA/Armando Babani
Da li će Kosovo uspeti da se izbori?

Ipak, prihvatanje zahteva ne znači i automatsko učlanjenje, a Srbija već uveliko lobira među državama članicama da do toga ne dođe.

Interpol je jedna od četiri organizacije u koje Kosovo još nije uspelo da se učlani. Zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Srbije i pomoći pojedinih zemalja, a pre svega Rusije, Kosovo nije uspelo da postane članica ni UN, Saveta Evrope i Uneska.

Kosovski ministar policije Skedner Hiseni zvanično je objavio da je Interpol prihvatio zahtev zvanične Prištine, ali put do članstva može da bude veoma dug, u šta su se naročito uverile kosovske vlasti. Još od 2010. godine Kosovo pokušava da postane deo Interpola, a poslednji put njihov zahtev skinut je sa dnevnog reda krajem maja u Lionu.

Da li će tako biti i sada?

Prema saznanjima "Blica", Srbija uveliko lobira među državama članicama da se spreči članstvo Kosova u Interpol, a formirala je i radnu grupu koju čine predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, MUP-a i Kancelarije za KiM.

Izvor "Blica" iz MUP-a navodi da je pod velikim znakom pitanja, ne da li će se učlaniti Kosovo u Interpol, već da li će se o tome uopšte raspravljati u septembru.

- Odluka o dnevnom redu donosi se neposredno pred Generalnu skupštinu - navodi naš sagovornik.

O tome šta će biti tema Generalne skupštine odlučuje izvršni organ Interpola, koji čine značajno manji broj članica. U tu organizaciju inače je učlanjeno 186 država.

Izvor "Blica" blizak radnoj grupi navodi da čak i da ta tema bude na dnevnom redu u Pekingu, to ne znači da će Kosovo postati deo Interpola.

- Veliku nadu nam daje glasanje na Cvetskoj carinskoj uniji na kojoj se raspravljalo da o pravu glasa Kosova u toj organizaciji - 70 zemalja je bilo "za", a 70 "protiv". Bila je potrebna dvotrećinska većina - navodi naš sagovornik.

Dvotrećinska većina biće potrebna vlastima na Kosovu i prilikom glasanja za članstvo u Interpolu. Veliku podršku Srbija ima u Rusiji, koja među drugim državama lobira za srpske interese, ali i u Kini, koja se, prema nekim informacijama, na prošlom zasedanju u Lionu protivila članstvu Kosova uz obrazloženje da su "kasno dobili studiju o tome zašto Kosovo treba primiti u Interpol".

Podrška od Rusije, Kine, Brazila, Indije, afirčkih zemalja...

- Rekli su da su imali malo vremena da isčitaju, izanaliziraju i pripreme se za zasedanje u Lionu, tako da su praktično stavili veto na odlučivanje o ovom pitanju i izdejstvovali da se rasprava prebaci za kraj septembra - navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

Osim Rusije i Kine uz Srbiju je veliki broj zemalja, među kojima su i one koje su priznale nezavisnost Kosova. Kako saznajemo, uz Beograd je kompletan region južne Afrike, koji čine 24 države, a od njih je čak šest priznalo KiM.

Na strani Prištine nije ni region severne Afrike i Bliskog istoka, koji čini 20 država. Članstvo Kosova u Interpol ne podržavaju ni Indija, Brazil, kao i niz evropskih zemalja, kao što su Španija, Kipar, Grčka, Slovačka, BiH...

- Mada za učlanjenje u tu organizaciju nije neophodna stolica u UN, i na to se gleda prilikom glasanja. Naš argument je i da Prištinu u Interpolu zastupa UNMIK. U svakom slučaju, pozicija Kosova nije ni idealna ni povoljna - kaže sagovornik "Blica".

Prema našim saznanjima, u decembru razmatraće se članstvo Kosova u Svetskoj carinskoj organizaciji, a nije isključeno da se na jesen ponovo raspravlja o njihovom učlanjenju u UNESKO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online