Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.09.2017.
18:18
B. Đokić - Vesti A

Vučiću glava u torbi?

Već danima se ne stišava drama oko obezbeđenja predsednika Aleksandra Vučića, nakon što je na kolonu u kojoj je bio naleteo bentli na Topčiderskoj zvezdi u Beogradu.

EPA/Koča Sulejmanovic
Na ničijoj zemlji: Aleksandar Vučić

Prema rečima stručnjaka, postaje očigledno da obezbeđenje predsednika nije adekvatno, te da nešto opasno "škripi". Raskorak između policijskog i vojnog obezbeđenja postaje očigledniji, pa se postavlja pitanje koliko problema stvara činjenica da neposredno obezbeđenje predsednika čini vojska, šire policija, a kontraobaveštajno BIA.

Suviše incidenata

Da podsetimo, u subotu oko 8.20 na kružnom toku na Topčiderskoj zvezdi na vozilo u kome se nalazio predsednik Srbije naleteo je automobil bentli panskih registarskih oznaka u kojem su se nalazila trojica mladića. Vlasnik automobila je bivši fudbaler Ivica Dragutinović, koji ga je pozajmio poznanicima Luki R, Milošu T. i Stevanu D. Oni su divljali u vožnji i naleteli na vozilo u predsednikovoj koloni. Potom su uhapšeni i posle saslušanja određen im je pritvor do 30 dana, zbog opasnosti da bi sa slobode mogli da utiču na svedoke.

Bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije Andreja Savić ocenio je da pripadnici vojne jedinice Kobre, koja obezbeđuje Vučića, nisu profesionalno obučeni kada je reč o ličnoj sigurnosti.

- Vučić je odlučio da o njegovoj bezbednosti brine vojska, odnosno elitna jedinica Kobre. To je protivteroristička jedinica i njeni pripadnici nisu najstručniji kada je reč o ličnoj bezbednosti. Niz incidenata u kojima su presecane kolone, kako sadašnjeg, tako i bivših predsednika države pokazatelj je da pitanje lične bezbednosti državnika nije najbolje rešeno i da zahteva reformu - izjavio je Savić.

Misterija Jajinci

Jedan od najvećih propusta bezbednosnih službi u obezbeđenju Vučića, jeste još nerazjašnjeni slučaj u Jajincima. Prošle jeseni u blizini kuće Vučićevih roditelja nađena je izvesna količina oružja za koje se odmah spekulisalo da je spremljeno za atentat. I tada se postavljalo pitanje kako je Vučićevo obezbeđenje moglo da načini takav propust i dozvoli da neko oružje ostavi kraj puta kojim gotovo svakodnevno prolaze. Rezultati istrage do danas nisu saopšteni, niti se zna šta se zaista desilo u Jajincima.

Oterani profesionalci

Policijski sindikat Srbije prvi je upozorio na problem vojnog, odnosno policijskog obezbeđenja predsednika Srbije. Kako kaže predsednik sindikata Veljko Mijailović, postojala je posebna policijska jedinica od 80 pripadnika, sa pripadnicima izvežbanim isključivo za obezbeđenje predsednika republike. Međutim, ta jedinica je rasformirana nakon što je Vučić došao na funkciju predsednika republike.

- Ne znamo iz kog razloga je to urađeno. Da li Vučić nema poverenje u policiju ili je nešto drugo u pitanju pokazaće vreme. Svakako predsednik Republike ima pravo da bira ko će da ga obezbeđuje, ali se tu postavlja pitanje kompetentnosti. Važno je da se sistem obezbeđenja mora poštovati i mora se znati ko i šta radi u tom sistemu. U suprotnom radiće se kao da ga paze amateri i možda desiti nešto što niko ne želi - izjavio je Mijailović za "Vesti".

Ranio Čečene u Beču

Prema pisanju beogradskih medija, vozač bentlija Luka R. "u stalnom je kontaktu sa policajcima i jednim visokorangiranim policijskim funkcionerom". Navodno je blizak i nekim kriminalnim organizacijama.
Ono što je posebo zanimljivo u slučaju Luke R. jeste da je za njim policija Austrije pre dva meseca raspisala potragu. Prema navodima medija, on je jednoj diskoteci u Beču radio u obezbeđenju i sukobio se sa dvojicom Čečena, koje je ranio. Odmah zatim je pobegao iz Austrije, za njim je raspisana Interpolova poternica, ali je nesmetano boravio u Beogradu, gde je takođe radio u obezbeđenju noćnih klubova.

Živi zid oko Merkelove

U Nemačkoj se do 700 specijalaca brine za bezbednost političara. Zakon predviđa ličnu zaštitu predsednika, kancelarke, svih ministara, poslanika i dela istaknutih političara. Savezna kriminalistička služba BKA procenjuje kome i koliko ljudi dodeljuje iz Ziherungsgrupe" koja ima sedište u Berlinu.

Obezbeđenje nemačke kancelarke Angele Merkel uglavnom se pominje zavisno od neke vanredne situacije ili opasnosti po njenu bezbednost, kao što je to bilo u vreme kada je dobijala brojne pretnje s juga Evrope. Ona je u svakom trenutku maksimalno profesionalno zaštićena.

Svakog jutra između sedam i osam sati šofer je blindiranim audijem A7 vozi do Kancleramta. Za razliku od Šredera, Merkelova ne živi u stanu integrisanom s kabinetom, nego u iznajmljenoj kući blizu Muzeum inzela. Iz kuće uvek izlazi u pratnji barem jednog telohranitelja.

- U posebno napetim situacijama pooštravaju se mere bezbednosti za Merkelovu. Kako na službenim putovanjima, tako i na odmoru - objasnio je Bernd Brikner, šef međunarodnog bezbednosnog društva u Berlinu.

To u praksi znači da još pre putovanja najmanje dvojica bezbednjaka osiguravaju hotel i okolinu. Kancelarku prati od 16 do 20 telohranitelja. Dvojica ili trojica su s njom doslovno svakog trenutka i svuda. Prate je od restorana, pa sve do spavaće sobe i toaleta.

Prilikom posete Merkelove termalnom kupalištu, bar dve žene se nalaze sa njom za vreme tuširanja i presvlačenja. Službenici u civilu se za to vreme umešaju među goste, plivaju, čitaju novine...

B. B.

Uzbuna zbog fotoreportera

Pre nekoliko godina fotografi AFP-a u malom italijanskom ribarskom mestu Sant Angelo na Iskiji, gde kancelarka redovno odseda leti kad ne planinari na Alpima, fotografisali su Merkelovu sa 30 metara u bade mantilu i njenog supruga koji joj prstom pokazuje put do saune. Nastala je opšta uzbuna zbog pitanja da li je najmoćnija političarka sveta na odmoru dovoljno zaštićena. Objektiv fotoaparata može da bude i nišan snajpera, glasila je logika bezbednjaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online