Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.10.2017.
17:24
Vestionline, Tanjug A

"Oslobođenje Beograda: Moramo da se sećamo velikih dana"

Beograd će nizom manifestacija proslaviti oslobođenje od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, a za slobodu glavnog grada, život je dalo 2.953 pripadnika NOVJ i 940 crvenoarmejaca i naša obaveza je da se sećamo tih velikih dana i tih trenutaka, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Tanjug
Beograd da se seća herojskih dana, kada je osvojio slobodu: Goran Vesić

- Kao i svake godine, Beograd sa ponosom slavi godišnjicu svog oslobođenja, ove godine slavimo 73. godišnjicu i ove godine, oslobođenje proslavljamo dva dana, što znači da ćemo početi već sutra i imaćemo već tradicionalni "Marš pobednika", koji će početi kod Igumanove palate, ići će Terazijama, pored palate Albanija, gde su inače i vođene najžešće borbe i završiće se na Trgu republike - rekao je Vesić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, za palatu Albanija te 1944. vođene su teške borbe, dok borac Miladin Petrović, u zoru 20. oktobra nije istakao zastavu sa petokrakom na vrh i to je na neki način značilo oslobađanje Beograda.

- Posle 1.277 dana nacističke okupacije, Beograd je postao slobodan, zahvaljujući jedinicama NOVJ i Crvene armije. Za slobodu dalo je život 2.953 pripadnika NOVJ i 940 crvenoarmejaca i naša obaveza je da se sećamo tih velikih dana i tih trenutaka - naglasio je Vesić.

U sklopu obeležavanja godišnjice oslobađanja glavnog grada, ispred Narodnog pozorišta, orkestar "Stanislav Binički" izvodiće tradicionalne pesme iz Drugog svetskog rata, a Vesić posebno ističe da će na dan oslobođenja, 20. oktobra, biti svečana akademija u Narodnom pozorištu, koja je već tradicionalna. 

- Narodno pozorište takođe je mesto u kome su se vodile teške borbe, koje su trajale tri dana i tri puta je prelazilo iz ruke u ruku, da bi na kraju, Prva Proleterska brigada, uz pomoć artiljerije Crvene armije uspela da zauzme tu zgradu. To je zaista pravo mesto za svečanu akademiju i tu će biti borci, narodni heroji, potomci boraca, građani, antifašisti - rekao je gradski menadžer.

Uz to, Vesić podseća da će Vojska Srbije, kao što je uradila pre tri godine, imati vojni defile u Batajnici, gde će biti prikazana nova vojna tehnika, kao i vojnici opremljeni po "standardu 1.500".

Državne i gradske delegacije položiće vence i odati poštu na grobu Neznanog junaka i na groblju Oslobodilaca Beograda, gde je sahranjen najveći broj poginulih i partizana i pripadnika Crvene armije, a biće otkrivena i spomen ploča na Domu Vojske Srbije ratnom fotografu Risti Bogdanoviću.

- Tako ćemo se na pravi način setiti tih herojskih dana, kada je Beograd osvojio slobodu u kojoj danas uživamo. Zaista imamo puno razloga i puno svečarskih događaja, da se sećamo svoje istorije, jer ako se ne sećamo svoje istorije, ne možemo biti spremni za prave odluke u budućnosti - zaključio je Vesić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online