Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
08:38
Vestionline, Sputniknews.com A

VIDEO: Vučić obeležio svoju slavu u podvorju SPC u Moskvi

Sečenjem slavskog kolača u srpskoj Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obeležio svoju krsnu slavu Svetog Nikolu. Ujedno, ovo je prvi put u istoriji da Podvorje Srpske pravoslavne crkve u Moskvi poseti predsednik naše zemlje.

Tanjug/Kabinet predsednika
Predsednik Srbije u srpskoj Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi

Svetu liturgiju služio je starešina Podvorja, episkop moravički Antonije, koji je predsedniku Vučiću poželeo dobrodošlicu u ime patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i SPC.

- Za nas, za našu crkvu, ovo je istorijski događaj - prvi put u obnovljeno Podvorje dolazi predsednik naše države i vi ste prvi koji ćete ući u istoriju ovoga podvorja, ovoga hrama, kao predsednik koji je našu crkvu posetio i posle Oktobarske revolucije. Meni je izuzetna čast što mogu da vas pozdravim u ime cele srpske dijaspore, u ime našeg ambasadora Slavenka Terzića i cele ambasade, koji ovde, u Moskvi, budno čuvaju našu zemlju, štite interese naše države i dostojno predstavljaju vas i zemlju Srbiju - rekao je vladika Antonije, obraćajući se predsedniku Vučiću.

Episkop je podsetio da je SPC u Moskvi otvorila svoje predstavništvo 2002. godine, njegovim dolaskom, a da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla ustupljen našem Podvorju 1999. godine, kao mesto gde će se okupljati Srbi i svi vernici SPC.

- Želim da vam čestitam vašu krsnu slavu. Vi ste danas, kao čovek patriota, kao čovek koji voli svoju zemlju, ostavili svoj dom, a mi Srbi znamo šta znači krsna slava. Ali, interesi države su kod vas iznad porodice, iznad ličnih interesa, što govori o vašoj velikoj ljubavi prema svojoj državi, koju vi dosledno predstavljate - rekao je vladika.

Vladika Antonije je u ime SPC i Podvorja poklonio Vučiću ikonu Svetog Nikole, a srpski predsednik je episkopu uručio knjigu "Sabornik manastira srpskih".

Vučić se interesovao i da li se naši ljudi, koji žive i rade u Moskvi, okupljaju u našoj crkvi, koja je smeštena u istorijskom delu Moskve.

Svetoj liturgiji prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologije Nenad Popović, ambasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić, kao i vernici i predstavnici srpske dijaspore, koji danas obeležavaju Nikoljdan.

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca, dece.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online