Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
14:07
Tanjug, Vestionline A

"Kada dođe kraj i Kosovo ostane jedini izazov za Srbiju..."

"Normalizacija odnosa sa Prištinom je ključna za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, iako se, prema trenutnim informacijama, 2019. ne pominje kao rok u Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan", kaže za Tanjug analiticar Londonske škole za ekonomiju Džejms Ker-Lindzi.

youtube.com/UT CES
Normalizacija odnosa sa Prištinom ključni uslov za Beograd: Džejms Ker Lindzi

Podsećajući da je u ranijim izveštajima nagoveštavano da će rok za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine biti 2019. godine, Ker-Lindzi je za Tanjug ocenio da je "interesantno" što, koliko je za sada poznato, ne postoji tačan vremenski okvir za normalizaciju odnosa. 

- Ipak, ako nema realnog izgleda za članstvo do 2025, izgleda da ima malo razloga da se vrši toliko jak pritisak za normalizaciju odnosa tako rano. To ne znači da normalizacija nije važna. Ona je ključna za pristipanje Srbije EU - rekao je Ker-Lindzi, ali je napomenuo da je važno sačekati na zvaničnu objavu strategije. 

On, međutim, navodi da postoji dobar argument da bi bilo bolje da se Srbija prvo približi članstvu u EU, pre nego što se na nju izvrši previše jak pritisak po tom pitanju. 

- Kada kraj bude na vidiku, i Kosovo ostane jedini preostali izazov pred Srbijom pre nego što se pridruži EU, onda će možda biti lakše Beogradu da se angažuje po tom pitanju, i narodu u Srbiji da ga prihvati - smatra Ker-Lindzi. 

Upitan kako vidi to što u dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid, za Kosovo nema perspektive proširenja, već se očekuje da ono ispuni obaveze vezane za SSP, on naglašava da je Kosovo je i dalje veoma delikatno pitanje. 

- Iako ga velika većina zemalja članica priznaje, i dalje su prisutne poteškoće u vezi sa pet članica. U jednom trenutku, nije izgledalo da to predstavlja veliku pretnju evropskim integracijama Kosova. Izgleda da je postojalo razumevanje da će se na kraju priključiti Uniji - rekao je Ker-Lindzi. 

Ipak, podsetio je, Španija je proteklih godina zauzela čvršći stav po tom pitanju, jer je zabrinuta za Kataloniju. 

- Može se samo pretpostaviti da je Madrid odlučio da zauzme čvrst stav - rekao je Lindzi.

Na pitanje kako vidi to što je samo za Srbiju i Crnu Goru određen vremenski okvir za pridruživanje - 2025. godina, on napominje da su te dve zemlje jedine koje su započele zvanične pregovore za članstvo u EU.

Ker-Lindzi je naglasio da, imajući u vidu koliko proces pristipanja EU traje, bilo bi nerealno da neko misli da bi druge zemlje mogle da sprovedu šta je potrebno kako bi uhvatile korak s Beogradom i Podgoricom. 

Takođe, naglasio je, ako se govori o ulasku u EU 2025. godine, to znači da bi pregovori trebalo da budu završeni do 2023. 

- Kao što smo videli sa Hrvatskom, proces ratifikacije može trajati od 18 meseci do dve godine - rekao je Ker-Lindzi dodajući da to znači da zemlje imaju samo pet godina vremena da završe sve što je potrebno da se pridruže Uniji, a ne sedam. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online