Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.02.2018.
10:10
Tanjug A

"Kad bi Kosovo bar dobilo stolicu u UN, ako već Srbija neće da nas prizna"

Kosovski predsednik Hašim Tači, koji boraviu SAD, još jednom je isključio mogućnost podele Kosova, a za Strategiju proširenja EU na zemlja Zapadnog Balkana kaže da je očekivao da taj dokument u pogledu Prištine bude jasniji i konkretniji.

EPA//Valdrin Xhemaj
Ništa od podele: Hašim Tači

Tači, koji je juče u prvom reagovanju na Strategiju proširenja EU zemljama Zapadnog Balkana, izrazio potuno nezadovoljstvo odnosom prema Prištini, ponovio je i da je za to odgovorna nejedinstvena EU.

Izrazio je nadu da će Beograd i Priština ostvariti neki dogovor tokom ove godine, te da će na kraju tog procesa Kosovo dobiti bar stolicu u Ujedinjenim nacijama.

- Međutim, moramo da uzmemo taj izveštaj kakav jeste, pročitamo ga i pravilno interpretiramo, ali moramo i da radimo na konkretnim potezima. Kosovo se kreće napred dok se bliži deseta godišnjica proglašenja nezavisnosti, priznale su ga brojne zemlje sveta, pridružili smo se oko 200 međunarodnih organizacija. Naš put je evropska perspektiva - naveo je Tači.

Okolnosti Kosova su, kaže, drugačije od ostalih zemalja regiona, zato što ga još nisu priznale sve zemlje EU.

- Ta neizvesnost i neodređenost definitivno nije znak neuspeha kosovskog angažovanja već nedostatka evropskog jedinstva kada je reč o Kosovu, koje postoji zbog stava Španije, Rumunije, Grčke, Slovenije i Kipra, ali posebno Španije - smatra Tači.

Integracija i Beograda i Prištine u EU je, ponavlja, povezana sa procesom normalizacije odnosa. 

Na pitanje kako stoje pregovori Beograda i Prištine, Tači odgovara da je imperativ pronaći dogovor dve strane zasnovan na evropskim standardima i modelu.

- To je u interesu obe strane pošto će samo sporazum o punoj normalizaciji susedskih odnosa, saradnje i pomirenja naše dve zemlje ubrzati evropsku perspektivu i Kosova i Srbije. Ako ne postignemo takav dogovor, naudićemo jedni drugima i poremetiti evropski put jedni drugima tako da bi takav dogovor, za koji se nadam da će biti postignut 2018. obezbedio sigurnu, konkretnu evropsku perspektivu za Kosovu i Srbiju ali i ceo region - rekao je Tači za albansku redakciju Glasa Amerike.

Na pitanje da prokomentariše izjavu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina koja je, u nekim izveštajima, interpretirana kao ponovno iznošenje ideje o podeli Kosova i sugestija da Beograd treba da zapravo pregovara sa Tiranom a ne Prištinom, Tači je odgovorio da su "Albanija, Srbija i Kosovo suverene države".

- Srbija je, u nekoliko navrata pokušala da ubedi Tiranu da ospori državnost Kosova, kredibilitet i pravo na državljanstvo. Tirana neće upasti u tu zamku i to je već stavila do znanja. Jedino direktan dogovor između država Srbije i Kosova može biti kredibilan i svaki pokušaj da se to ospori biće neuspešan - rekao je Tači, koji u Vašingtonu prisustvuje Moitvenom doručku.

Tirana, kaže, podržava dijalog, ali "dijalog suverenih zemalja".

Pokušaja da se Kosovo podeli je bilo i biće, ali to je nemoguće, tvrdi kosovski predsednik.

- Kosovo je suverena država koja ima međunarodno zagarantovani teritorijalni integritet. Kosovo i Srbija treba da postignu dogovor koji će podržati i Evropska unija - naveo je.

A na pitanje kako bi taj dogovor mogao da izgleda, kaže da je o tome još rano govoriti.

- Važno je da Kosovo funkcioniše u širem političkom i društvenom kontekstu. Istovremeno, moraju se poštovati suverenitet i teritorijalni integritet i sve mora biti u skladu sa ustavom i zakonima Kosova. Verujem da će na kraju ovog procesa Kosovo dobiti barem stolicu u UN, ako već u ovom momentu nije moguće očekivati da Srbija prizna državu Kosovo - veruje Tači.

Međusobno priznanje bi, smatra, okončalo problem. 

- Kada bi Kosovo postalo članica UN, pet članica EU više ne bi mogle da poriču nezavisnost, a isto tako i protivnici nezavisnosti u Savetu bezbednosti poput Rusije i drugih zemalja - rekao je Tači.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online