Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.02.2018.
08:51
Vestionline A

Dačić poručio u Vašingtonu: Vreme je da Tramp dođe u Srbiju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je imao izuzetno dobar sastanak sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Tanjug/AP
Ivica Dačić i Reks Tilerson

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je dodao i da ta susrest koji se dogodio u Stejt departmentu pruža veliku nadu u uspešnu bilateralnu saradnju u narednom periodu.

- Sastanak je bio posvećen budućnosti i našim bilateralnim odnosima. U knjigu gostiju sam upisao, što se inače obavlja pre nego što počnu razgovori, da ovaj sastanak posvećujem i da bi trebalo da bude u znaku 100-godišnjice savezništva između SAD i Srbije u Prvom svetskom ratu - rekao je Dačić po završetku sastanka s Tilersonom.

Kako je šef srpske diplomatije istakao, za nas je veoma važan datum ove godine 28. jul, jer se tada navršava 100 godina od Srpskog dana u SAD, kada je tadašnji američki predsednik Vudro Vilson naredio da se istakne srpska zastava na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svetskom ratu.

- Ali, od tada je prošlo 100 godina i zato želimo da resetujemo naše odnose i da tražimo zajedničke interese i način kako da SAD pomognu da se ostvari naš ključni cilj - a to je stabilnost, mir u regionu i rešavanje otvorenih pitanja. U ovom slučaju pre svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije i u tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente - rekao je Dačić.

Vreme za resetovanje odnosa

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak potvrđuje da nova američka administracija ima barem spremnosti, "da ne kažem više razumevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, a naročito one administracije koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije".

Tokom sastanka Dačić je, kako je naveo, istakao i da je vreme da američki predsednik dođe u Srbiju, imajući u vidu da je poslednji američki predsednik koji je bio u Srbiji, odnosno bivšoj Jugoslaviji, bio Džimi Karter.

- U tom smislu, treba raditi na resetovanju naših odnosa. Mislim da je ovo bio jedan izvanredan pripremni sastanak. U ime predsednika Aleksandra Vučića, istakao sam našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili vezano za pitanja bezbednosti i stabilnosti u regionu - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online