Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.02.2018.
16:10
b92.net A

Gabrijel u Beogradu i Gabrijel u Prištini: Od "rasteretiti odnose" do "priznati Kosovo"

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel posetio istog dana Beograd i Prištinu i manje ili više biranim rečima izneo očekivanja Nemačke u pogledu pitanja Kosova.

EPA/ Hayoung Jeon
U Beogradu nije bio tako direktan, iz Prištine poslao jasnu poruku: Zigmar Gabrijel

U Beogradu je Srbiju označio kao ključnu zemlju regiona za stabilnost, a istakao je da Brisel i Berlin žele rešenje pitanja Kosova.

Gabrijel je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Nemačka, kao i EU, želi da se "rastereti situacija između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova".

Kako je rekao, rešenje nije važno samo za EU, već pre svega za građane Srbije i Kosova. 

- Svi se možemo saglasiti da ne može postojati trajni sukob, jer to nije u interesu građana - rekao je Gabrijel. 

Gabrijel je rekao i da su njegovi roditelji i njihovi roditelji videli protivnike u Poljskoj, odnosno Francuskoj, ali da je "EU primer kako iz najtežih ratova, čak iz genocida, mogu nastati prijateljstva". 

Takođe, rekao je da se rešavanje tog problema očekuje od Srbije na putu ka EU, kao i uspostavljanje evropskih standarda po pitanju vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode medija. 

- Neće biti nikakvih popusta, tu treba još da radimo - rekao je on. 

Nekoliko sati kasnije, Gabrijel je posetio Prištinu kao predstavnik zemlje koja priznaje nezavisnost Kosova i tamo je bio mnogo konkretniji po pitanju odnosa Beograda i Prištine. 

- Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova - kazao je Gabrijel na zajedničkoj pres-konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, javio je Rojters. 

Kako je naveo Rojters, on je to označio kao "centralni uslov da se ide ka Evropi". 

Takođe, Gabrijel je rekao da je "isto to rekao zvaničnicima Srbije ranije u Beogradu". 

Gabrijel je dodao da će njegova zemlja pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile - Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka, navodi Rojters. 

Nemačka je među prvima priznala Kosovo 2008. godine, ali se često ističe i da je jedan od najvažnijih partnera Srbije na evropskom putu. 

- Srbija najviše očekuje od Nemačke, koja neretko ima čvrst, tvrd i težak stav, ali je pouzdan i siguran partner Srbije na njenom evropskom putu - rekao je u sredu Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online