Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.02.2018.
13:37
Radio Slobodna Evropa A

Da li će Vučić pristati da Kosovo dobije stolicu u UN?

Da li je Vučić nedavnom izjavom da Brisel neće dopustiti ulazak Srbije u Evropsku uniju bez jasno rešenog pitanja granica prvi put javno priznao da EU očekuje od Srbije da Kosovo prihvati kao državu? piše Radio Slobodna Evropa.

N. Đurović
Aleksandar Vučić

Vučiću se ne žuri

- Kada je Vučić, nakon dugog zamajavanja javnosti, prvi put jasno rekao da Srbija ne može ući u Evropsku uniju bez jasno utvrđenih granica - to je zaista bila prekretnica. Svako objektivan i realan nazvao bi tu njegovu izjavu nekom vrstom priznanja. Ta izjava je ključna i ona na neki način određuje kakva će biti budućnost srpsko-kosovskih odnosa - smatra Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator iz Beograda. 

- Jasno je da u Srbiji nema nijednog političara koji bi potpisao priznanje nezavisnosti Kosova. I sam Vučić je nedavno rekao: "Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije da Srbija mora da prizna Kosovo, onda - hvala i doviđenja". Postavlja se pitanje dokle je on spreman da ide i koji su to kompromisi i ustupci koje je on spreman da učini - dodaje Jakšić.

- Moj je utisak da se mnogo toga vrti oko stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama. Vučić poručuje da bez Srbije nema članstva Kosova u najvažnijoj svetskoj organizaciji. On stalno podseća Prištinu ko drži glavne adute, a drži ih Srbija uz pomoć Rusije i Kine. Međutim, ako bi Srbija pristala da ne koči ulazak Kosova u UN, čini mi se da bi obe strane mogle da budu na dobitku. Kosovska stolica bila bi dobitak za Prištinu, a za Beograd bi to bio krunski gest dobre volje koji bi mu otvorio put u EU, a da pri tome formalno ne prizna kosovsku nezavisnost - smatra Jakšić.

Žarko Korać, dugogodišnji profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, kaže da je "lako moguće" da bi Vučić bio spreman da Kosovu da stolicu u Ujedinjenim nacijama.

- Ali, mislim da su na stolu mnoge stvari. Vučić bi želeo da na severu Kosova dobije teritorijalnu autonomiju tipa Vojvodine ili nešto slično, a to je upravo ono što ne žele kosovski Albanci. Između Beograda i Prištine postoji duboko neslaganje o tome šta znači zajednica srpskih opština i koja su njena ovlašćenja. U igri je i promena ustava Srbije, jer u njegovoj preambuli piše da je Kosovo neotuđivi deo Srbije. Zato nisam siguran da će Vučić tako lako pristati na stolicu Kosova u UN - kaže Korać.

Vučić kao Milošević

- Zapad je snažno zainteresovan da se regulišu odnosi između Beograda i Prištine. Zato se Vučiću tolerišu mnoge stvari koje on radi u Srbiji. To izaziva negodovanje demokratski orijentisanih ljudi, pa dolazi do opadanja interesovanja za evropske integracije. To je posledica potpune nekritičnosti Zapada prema Vučićevom stilu vladanja - objašnjava Korać i dodaje:

- Čini se da je Vučić danas u poziciji u kojoj je bio Milošević posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Tada su u Beograd dolazili američki senatori i kongresmeni da razgovaraju sa njim. On je bio stub stabilnosti na Balkanu - da bi se na kraju sve završilo ratom na Kosovu i bombardovanjem Srbije. U ovom trenutku oni i na Vučića gledaju kao na stub stabilnosti. On je čovek koji će, kad je reč o Kosovu, da uradi ono što obeća - za razliku od Tadića koji je takođe sve obećavao, ali ništa nije uradio. 

- Očigledno je da je pred Vučićem težak zadatak da sopstveno biračko telo - koje je u velikoj meri prorusko i antievropsko - ubedi u ispravnost svojih poteza. Vučić stalno svom biračkom telu šalje poruku - ništa se nije promenilo, ali moramo u Evropu. Na kraju će im tako prodati i priču o Kosovu. Nije to za njega tako nesavladiv problem.

Ali, ono što za njega jeste problem - to je činjenica da od EU nije dobio nikakvo obećanje. Vučić neće uraditi ništa čime bi rizikovao svoju i vlast svoje stranke. SNS neće lako napustiti vlast, jer je puna ljudi bez mnogo obrazovanja koji će teško ikada opet doći na vlast, ako je jednom napuste. Njegovi ustupci će zavisiti od toga šta je je EU spremna da mu ponudi jer on računa sa nekom nagradom za ustupke koje bi bio spreman da učini - zaključuje Žarko Korać.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online