Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2018.
10:10
Vestionline, Tanjug A

"Teško da se možemo složiti oko Kosova, lopta u dvorištu međunarodne zajednice"

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić smatra da je, kada je reč o rešenju kosovskog pitanja, "lopta sada mnogo više u dvorištu" međunarodne zajednice, koja očigledno ne može da natera Prištinu da primeni Briselski sporazom o formiranju Zajednice srpskih opština.

Tanjug
Zamrznuti konflikt nije rešenje: Rasim Ljajić

Kako onda da govorimo o spremnosti međunarodne zajednice da konačno reši ovo pitanje, zapitao je Ljajić i dodao je ona "suviše slaba i nesposobna da u ovom trenutku krene u traženje jednog trajnog, celovitog, kompromisnog rešenja".

Ministar je gostujući na RTS rekao da nije tajna da put Srbije ka Evropskoj uniji najviše zavisi od kosovskog pitanja i rešavanja tog problema. To, kaže, niije "baš fer prema nama" jer Srbija je jedina zemlja koja ima takav model priostupanja Uniji. Međutim, moramo tome da se prilagođavamo.

Sa druge strane, Ljajić je upozorio da region ne može istovremeno da bude zona investicija i zona potencijalnog konflikta. 

- Kapital je plašljiv i beži odande gde postoji i naznaka da bi moglo da dođe do neke nestabilnosti. Prema tome sa ekonomskog stanovišta, apsolutno imamo interes za proaktivnu ulogu koja će voditi stabilizaciji prilika i traženju kakvog-takvog rešenja za obe strane - rekao je ministar.

I Ljajić je stava da "zamrznuti konflikt" nije rešenje. Smatra da Srbija mora da ima proaktivnu ulogu kako bi se ono što je dogovoreno i sprovodilo.

- Teško da se mi mozemo složiti oko Kosova i da se, nažalost, tu neka saglasnost ili konsenzus može postići, ali je dobro da imamo unutrašnji dijalog koji daje različita misljenja i stavove, i kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, čini mi se da je dominantno mišljenje da se kao rešenje zadrži zamrznuti konflikt, međutim, to nije rešenje, to je odlaganje rešenja i ne vidim šta zamrznuti konflikt moze da donese - rekao je.

Ipak, smatra da ono što Srbija treba da uradi jeste da insistira na dijalogu, kao jedinom načinu za rešavanje ovog pitanja.

- Sa druge strane mi moramo da imamo proaktivnu ulogu u smislu nekog pritiska da se ono što je dogovoreno sprovede, i tu pre svega, mislim na Zajednicu srpskih opština u okviru britanskog proscesa i proaktivnu ulogu u smislu traženja međunarodnih saveznika i jačanja međunarodne pozicije naše zemlje, što istovremeno ojačava i pregovaračku poziciju - naglasio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, zagovornici ideje zamrznutog konflikta navode da će se promeniti međunardne okolnosti pa će se pitanje Kosova rešavati po povoljnijim uslovima za Srbiju, međutim, "šta ako se međunarodne okolnosti promene na našu štetu pa budemo u još težoj poziciji", upitao je on i zaključio da to nije rešenje.

Ministar je naveo da nije siguran da će "sve ići brzo lako i jednostavno", pošto su, kako smatra, pozicije obe strane, Beograda i Prištine udaljene toliko da javnosti ni jedne strane nisu spremne za kompromisno, trajno rešenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online