Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.04.2018.
12:30 >> 12:52h
Vestionline, Tanjug A

Šta je Angela Merkel poručila Vučiću i Srbiji?

"Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje", poručila je danas kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu. .

Tanjug
Srbija ima važnu ulogu na Kosovu i u Bosni: Aleksandar Vučić i Angela Merkel 

- Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja - rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom pred sastanak iza zatvorenih vrata.

Merkelova je, nakon što je dočekala predsednika Vučića ispred sedište šefice nemačke vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja. 

Prema njenim rečima, glavne teme razgovora s Vučihem biće saradnja Srbije i Nemačke, ali i razvoj regiona. Podsetila je da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gde je ukazao koliko je važan taj region. 

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u "Berlinskom formatu" u Londonu. 

Merkelova, koja se sa Vučićem danas sastala po drugi put u mesec i po dana, ukazala je da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, te da ima ključnu ulogu kad je reč o Kosovu i o Bosni i Hercegovini. 

Pohvalila je reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsednici vlade Srbije i njenim ministrima. 

Nemačka važan partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, pred početak susreta sa kancelarkom Angelom Merkel, da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve pod sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

- Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu - poručio je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

- Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.

Zahvalnost Merkelovoj

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

- U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred - rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

- Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU - konstatovao je Vučić.

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kao i u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.

- Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost - rekao Vučić. 

Merkel i Vučić će nakon obraćanja medijima imati radni ručak, a kako je ranije saopštio kabinet nemačke kancelarke posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama.

Ovo je 12 susret Vučića i Merkelove, a drugi za poslednjih mesec i po dana.

POVEZANE VESTI

Petak 13.04.2018. 13:23
Ко верује Швабама што они говоре и раде, радило му се о глави!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online