Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.04.2018.
10:59
Vestionline, Tanjug A

Đurić: Mogerini da objasni zbog čega je to Priština pohvaljena

Srbija će od predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini tražiti objašnjenje za pohvale koje je Priština dobila u izveštaju Evropske komisije o napretku zbog toga što planiraju Zajednicu srpskih opština, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tanjug
Tražićemo objašnjenje od Federike Mogerini: Marko Đurić

On je istakao da je prošlo pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i ocenio da je Međunarodna zajednica htela da Zajednica srpskih opština bude formirana to bi se do sada desilo.

- Pet godina ništa nije urađeno, a sada pohvaljuju Prištinu samo zato što je zamahala nekim papirom. To jasno pokazuje da izostaje suštinski, pravi pritisak na Prištinu - rekao je Đurić za TV Prva.

On je dodao da će sa Mogerini razgovarati i o drugim temama vezanim za KiM, te da će se govoriti o jednoj od najneuspešnijih misija EU, a to je misija EULEX-a i mnogim drugim stvarima. 

Đurić je ponovio da će Srbi čekati rok od tri meseca koji je Priština dala za formiranje ZSO, ali i da će koristiti svoje zakonsko pravo i da će danas biti održan sastanak upravljačkog tima ZSO u Zvečanu.

- Srbi poštuju Briselski sporazum kada danas sazivaju upravljački tim da razgovaraju o formiranju ZSO i to je njihovo pravo. To nije jednostrani potez i pokušaj da se uradi bilo šta izvan onoga što je dogovoreno - naglasio je Đurić.

On je dodao da je upravljački tim predviđen i da je EU rekla da od 4. aprila on može da funkcioniše u punom mandatu. 

- Upravljački tim se sastaje i poslaće jasnu poruku kakvu ZSO Srbi vide, da je to Zajednica kakva je dogovorena u Briselu, a ne kako Albanci pokušavaju da ponište i smanje kroz odluke svog Ustavnog suda - istakao je on.

Upitan da li očekuje da će Priština ispuniti obećanje on je rekao da od Prištine ne očekuje ništa, da je prvi rok za formiranje bio u maju 2013. godine, a da je sada maj 2018. godine.

- Da su bilo šta hteli da naprave, napravili bi. Oni se pretvaraju da žele ZSO, a po mnogo čemu što rade na terenu često mi se čini da se pretvaraju da hoće normalne odnose. Ljudi koji žele normalne odnose, koji hoće iskreno pomirenje ne maltretiraju, ne gaze demoktratski izabrane predstavnike - rekao je Đurić.

Srbija je, kako je rekao, nastojala da sačuva  mir i stabilnost, da će tako i nastaviti, jer je cilj "da srpski narod na KiM bude bezbedan. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.04.2018. 11:40
Зашто је Приштина похваљена? Па зато зто неонацистчка Еуропа није (хвала Богу) на страни Срба. Време је да се Срби пробуде.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online