Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.05.2018.
12:15
blic.rs, Vestionline A

"Dosta je bilo poniženja - kvazi državu Kosovo treba da stavimo gde joj je mesto"

Srbija sigurno neće pristati na pritiske i poniženja kada je reč o Kosovu i Metohiji, kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, koji ističe da "uz podršku onih zemalja sa kojima delimo iste vrednosti, treba da na samitu u Sofiji stavimo kvazi državu Kosovo na mesto koje joj pripada".

N. Đurović
Veljko Odalović: Srbija sigurno neće pristati na pritiske i poniženja kada je reč o Kosovu i Metohiji

Upitan o zahtevu SAD da Srbija prizna Kosovo i porukama američkog zvaničnika Vesa Mičela, Odalović za TV Pink kaže da se na to sigurno neće pristati.

- Mi na to nećemo sigurno pristati jer poniženja je dosta bilo - naglasio je Odalović.

Kako je "Blic" već pisao, SAD i zapadne zemlje dostavile su plan rešenja kosovskog problema predsedniku Srbije, i da je zvaničnik SAD Ves Mičel otvoreno rekao da Srbija mora to da prihvati.

- Ako ne prihvati Vučić, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju - rekao je, prema nezvaničnim informacijama, Mičel nekolicini predstavnika NVO sektora.

Odalović konstatuje da su to verovatno poruke koje ispipavaju naše unutrasnje mnjenje, ali su usmerene i na to da se izvrši dodatni pritisak.

Takođe, rekao je da Srbija mora svoju dobro izgrađenu poziciju da iskoristi da odbrani svoj interes kada je reč o Kosovu i Metohiji, a da se pritisci na Srbiju tim povodom nažalost nastavljaju, da su već viđeni, dolaze iz istih krugova, po istom scenariju i sa istim porukama.

- Slični centri i slične poruke su i pre 20 godina prekrajali granice i određivali ne samo budućnost Srbije nego čitavog ovog prostora. Verujem da zbog balansa snaga i odnosa u svetu ovakvi pritisci neće moći da daju nikakav rezultat - rekao je Odalović.

Povodom nedavne sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, Odalović kaže da SAD žele da sklone temu KiM sa neke javne i ozbiljne debate i da skrate period izveštanja SB UN, kao i da bi želeli da nekom "bočnom diplomatijom" i pritiscima rešavaju pitanja, a ne tamo gde mu je i mesto.

- Rezolucija 1244 je živa i nezamenljiv je dokument. Suština je da moramo da se držimo Rezolucije 1244. Savet bezbednosti je mesto na kome se jedino može doneti validna odluka - ističe Odalović.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2018. 14:04
Добро је да смо се сетили. Боље икад него никад.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online