Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.05.2018.
00:11
E. V. A

Kosovo će zapaliti Srbiju!

Ukoliko se ne nađe prihvatljivo rešenje, moglo bi doći do novog talasa srpskog nacionalizma, rekao je srpski predsednik za nemački "Rajniše post".

Tanjug
Aleksandar Vučić u Sofiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao niz bilateralnih susreta u Sofiji, gde se održava samit EU. On je razgovarao sa Kristalinom Georgijevom, direktorkom Svetske banke, kao i sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom. U tim razgovorima Vučić se dotakao Kosova i penzija i naglasio da će se za srpske interese i Kosovo boriti do poslednjeg dana svog mandata.

Predsednik Srbije je rekao da pre svega traži da se uvaže interesi Srba na Kosmetu, ali i legalni i legitimni interesi države Srbije, dodavši da su mu na prvom mestu mir i stabilnost koje imamo, a koji mogu da se izgube za tren.

- Mi taj mir i stabilnost ne smemo da izgubimo, to stalno ponavljam. Mnogima zvuči glupo i dosadno, ali dovoljna je jedna sitnica da sve izgubimo - rekao je Vučić.

Hladno im za rovove

Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da postoji zamrznuti konflikt i da smatra da ništa ne bismo dobili ratom

- Želeo bih da pitam sve te junake, vajne rodoljube koji mi svaki dan drže pridike i pozivaju na rat, da ih pitam koliko su puta bili na Kosovu i koliko su spremni da sede u rovu na minus 10 ili minus 15? Jesu li spremni da izađu iz tople sobe, kao zimi kad se žale da su se smrzli kad moraju da sačekaju pola sata na ulici da krenu mašine za sneg - kazao je Vučić.

Skot: Plan Zapada ne postoji

Ne postoji "plan Zapada o Kosovu", nema koordiniranog predloga članica Kvinte i ne postoji plan u 11 tačaka, istakao je Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji, odgovarajući na pitanje da li je na sastanku u Vašingtonu usvojen plan koji je obavezujući za Srbiju.

Komentarišući tvrdnju da su se u javnosti pojavile informacije da su SAD, Nemačka, Francuska, Britanija i Italija usvojile razrađen plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i razdvajanje Srbije i Rusije, Skot kaže da je uobičajeno da se države sreću s vremena na vreme i razgovaraju.

- Normalna diplomatska praksa je da se zemlje, koje imaju slične stavove, sastaju s vremena na vreme kako bi razmenile mišljenja i uskladile politiku. Međutim, ne postoji "plan Zapada o Kosovu", nema koordiniranog predloga članica Kvinte i ne postoji plan u 11 tačaka. To su fantazije maštovitih medija - tvrdi Skot.

Aleksandar Vučić je boravak u Sofiji iskoristio i da u razgovoru za nemački ''Rajniše post'' upozori da bi, ako se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo da dođe do novog talasa srpskog nacionalizma! Vučić je naglasio da je Srbija za fer kompromis u rešenju kosovskog pitanja, a na ocenu lista da "Srbija izbegava da prizna nezavisnost svoje bivše provincije" i pitanje "ne mora li se ta cena platiti za EU", odgovorio je da je ''nezamislivo da Srbija, pri rešenju konflikta, na kraju stoji praznih ruku''.

- Nama je potreban fer kompromis i to znači da bi obe strane morale da učine ustupke - naglasio je Vučić.

Uz ocenu da bi moglo da se desi da Srbi podnesu veću žrtvu, predsednik Srbije je upozorio da se, jednostavno, od Srba ne može zahtevati kompletno poniženje po tom pitanju!

- Kosovo je za Srbe jedna ekstremno osetljiva tema, na kojoj su propali svi moji prethodnici, na jedan ili drugi način - naglasio je Vučić.

Albanci stigli odvojeno

Pažnju novinara koji prate sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji privukao je dolazak predstavnika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Bedžeta Pacolija. Oni su, naime, u Nacionalnu palatu kulture došli odvojeno. Najpre je, uz policijsku pratnju, došao Tači, a nakon njega su se pojavili Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli.

Vremenska bomba

Upitan da kaže kako bi moglo da izgleda kompromisno rešenje, Vučić je rekao da o tome još ne može da govori.

- Imajte razumevanja za to što ne mogu da navedem nikakve detalje. To bi moglo da oslabi našu pregovaračku poziciju. Ipak, budite uvereni, čim počnu ozbiljni razgovori mi ćemo biti spremni za kompromis. Voleo bih kada bih mogao to da tvrdim i za drugu stranu - rekao je Vučić.

Na pitanje da li su Srbi zaista spremni na ustupke oko Kosova, Vučić je odgovorio da nisu.

- Ne, za to se moramo izboriti. Danas bi oko tri četvrtine Srba više želelo da se konflikt zamrzne, nego da se prihvati kompromis. Ali jednom će, iznenada, taj konflikt da se odmrzne i to je jedna vremenska bomba, politička hipoteka za moju zemlju i ceo region. Ne, mi moramo taj problem da rešimo, i to ne tek za 100 godina. Mi moramo sada i ovde da stvorimo temelj za bolju budućnost - zaključio je Vučić uz konstataciju da bi želeo da Srbi "prime k srcu reči pisca Borislava Pekića: Volite zemlju svoje dece, a ne svojih predaka".

Ne mislim isto što i Amfilohije

Predsednik Vučić kazao je da ne želi da odgovara na jezik uvreda, da Crkvu poštuje, ali da to ne znači da u svemu treba da misli isto kao vladika Amfilohije.

- Izabraću pravo da razmišljam o budućnosti zemlje, kao što razmišljm o budućnosti naroda. Poštujem njihov stav, a na jezik uvreda nikad neću odgovarati, ne pada mi na pamet da u to ulazim. Vernik sam, ne idem baš svake nedelje na liturgiju i čini mi se da Crkva nikad nije imala bolji odnos sa državom, ali to ne znači da treba da mislim o svemu isto kao vladika Amfilohije - rekao je Vučić, komentarišući izjave iz Crkve u vezi sa kosovskim pitanjem.

Formiranje ZSO je prioritet

U dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu treba da bude ostvaren definitivni napredak kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim aspiracijama, saopšteno je iz kabineta Federike Mogerini, visoke predstavnice EU, posle sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

Predsednik Vučić je rekao da je Federiki Mogerini poručio da je Srbija uvek spremna na dijalog sa Prištinom, ali da je prvo potrebno da se završi sprovođenje Briselskog sporazuma i da se formira Zajednica srpskih opština. On je dodao da "druga strana ne želi kompromis i da se to vidi", kao i da Priština samo "drži pridike o teritoriji, da im je samo teritorija važna". Upitan da li je razgovarao sa Hašimom Tačijem, Vučić je rekao da su razmenili nekoliko kurtoaznih reči.

- I to je to. O tom pitanju ništa posebno - izjavio je Vučić.

On je rekao da je na samitu govorio o tome šta je Srbija postigla.

- Svi ostali su kukali i molili "primite nas, pogledajte nas", a ja sam rekao to je vaša odluka. Naše je da radimo, da vidimo šta možemo da uradimo za građane Srbije, za narod koji će da živi u slobodi i demokratiji, ali na vama je konačna odluka - kazao je Vučić i dodao da Srbija ima prijatelje koji su za proširenje EU, ali da ima i onih koji su protiv toga, te da ljudi u Srbiji treba da znaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online