Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.06.2018.
16:37
Vestionline, Tanjug A

Švajcarski Srbi ogorčeni, traže izvinjenje zbog provokacija i albanskog orla

U otvorenom pismu su Srbi, koji žive u Švajcarskoj, zatražili izvinjenje fudbalera švajcarske reprezentacije zbog slavlja dva gola koristeći "dvoglavog albanskog orla" i traže da se ubuduće odustane od takvih gestova.

pixabay.com
 

U pismu, koje je objavio švajcarski dnevnik Blik, švajcarski Srbi ukazuju da je šarolikost kultura u toj zemlji nešto što čini sve građane ponosnim, zbog čega ne može biti da reprezentacija bude zloupotrebljena kako bi se koristili nacionalistički simboli i slale takve poruke.

Švajcarski državljani srpskog porekla smatraju da Fudbalski savez te zemlje treba da jasno osudi Šaćirija, Džaku i kapitena Lihtnštajnera za takvu akciju u dresu nacionalnog tima i da se izvini.

Isto tako traže da se ministar sporta Gi Parmelin i šef diplomatije Ignacio Kasis distanciraju od njihovih, s tim u vezi, datih izjava.

Istovremeno, grupa koja je napisala pismo, a koja se sastoji pre svega od studenata i đaka, distancira se od svakog nasilja koje je poteklo od srpske strane.

"Uvredljivo ponašanje srpskih navijača na stadionu, ali i deplasirane izjave srpskog trenera posle utakmice osuđujemo najoštrije. Tako nečemu nema mesta u sportu", naglašavaju oni.

Što se tiče slavlja igrača albanskog porekla u pismu se ističe da taj gest predstavlja ne samo privrženost korenima, već Velikoj Albaniji, jer je to izraz utranacionalističke ideologije, koja je u poslednje vreme u jugoistiočnoj Evropi ponovo dobila na zamahu i koja izaziva zabrinutost ne samo kod Srba, već i Crnogoraca, "slovenskih Makedonaca" i Grka.

Posebno su švajcarski Srbi razočarni što su mnogi Švajcarci uzeli u zaštitu fudbalere koji su zloupotrebili reprezentaciju.

"Time se bez ikakve sumnje stavlja do znanja da za Švajcarce srpskog porekla ima manje razumevanja nego za druge, kao i da njihovo mišljenje i osećanja manje znače od drugih, to jest da su građani drugog razreda", navodi se u pismu.

"Međutim Švajcarska je i naša domovina. Mi navijamo na utakmicama za švajcarsku reprezentaciju i radujemo se svakom golu, nebitno čijeg je porekla strelac. Nadamo se da će reprezentacija ostati još dugo na turniru i da će prilikom daljeg nastupanja prikazati drugačije ponašanje, ono zajedništva, a ne podele tuđim nacionalističkim simbolima", zaključuje se u pismu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online