Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.06.2018.
17:30
Kossev A

Podela Kosova fatalna greška: Potreban samo incident koji u ovom trenutku nijedna strana ne može da kontroliše

"Predstoje nedelje i meseci stravičnog pritiska na rukovodstvo u Beogradu, koji je možda delimično indukovan čak i iz samog Beograda", rekao je novinar Milivoje Mihajlović. "Pre svega su Srbi na Severu ti koji su pod pritiskom. Nalaze se u ekspres loncu godinama unazad, a ekspres lonac sve vreme ključa", nadovezala se urednica KoSSeva Tatjana Lazarević. Složili su se da bi podela Kosova bila pogubna.

J. L. Petković
 

"Sve se zna"

Na pitanje da li se radi o finalu razgovora ili briselskom ćorsokaku, Lazarević navodi da jedan termin ne isključuje drugi, iako ona lično ne zagovara kategoriju "konačno", a da je najgore ukoliko je dijalog koji se, kako veruje, nalazi u ćorsokaku, ušao u finalnu fazu, jer onda nema, "pravednih, pravičnih održivih rešenja i kompromisa i mira koji će da traje".

Sa druge  strane, otvara se prostor za "brza, ad hok i nasilna rešenja i opasne scenarije" na samom terenu, kaže Lazarević.

- Želim da povučem paralelu između Vidovdana i Olivera Ivanovića. Možda je rano da se kaže ali Oliver Ivanović je svakako već istorijska ličnost. On je istaknuta politička i istorijska figura nove istorije Srbije, svakako istorije Srba na Kosovu i Metohiji. Sa Vidovdanom ga povezuje pre svega jedna velika ljudska nesreća; da se radi o velikoj ljudskoj nesreći i da se radi o nesreći jednog naroda, u ovom slučaju Srba sa Kosova i Metohije - rekla je Lazarević.

Odgovarajući na pitanje o toku istrage navodi:

- Imam princip da ne komentarišem dok se istraga ne završi. Ako me pitate da li će da se sazna ko su istinske ubice i oni koji su inspirisali, sigurna sam - ne, zvanično. Nezvanično, kad prošetate bilo kojom ulicom u kojoj se kreću Srbi na Kosovu i Metohiji, znam samo jedno da će vam reći, sve se zna.

Mihajlović objašnjava da su sve tri strane koje učestvuju u dijalogu ušle sa svojim motivima:

- Tači da dođe do nezavisnosti Kosova, Vučić da vrati uticaj Srbije na Kosovu, svakako obojica da zadrže svoje pozicije među svojim biračima; EU da progura nešto pa šta to bude.

"Albance ne zanima sever Kosova"

Mihajlović tvrdi da Sever Kosova Albance "ne zanima uopšte" osim kao "moneta za neku buduću trgovinu sa Srbijom".

- Srbija, sa druge strane, želi da tu granicu omekša da se Srbi sa Kosova osećaju kao da žive u Srbiji, a da, sa druge strane, nema želju da kontroliše Prištinu - dodao je Mihajlović.

- Podela je najveća zabluda i međunarodne zajednice i zabluda balkanskih etničkih zajednica. Siguran sam da su svi svetski centri moći, Vašington, Brisel, Moskva za podelu, zato što misle da će ona da reši problem. Ne. Podela otvara neke nove probleme.

- Onaj ko misli u Beogradu da će podela Kosova da spreči stvaranje dve velike etničke države, taj greši. Onaj ko misli da će to da bude bezbolno, taj još više greši. Ako međunarodna zajednica hoće da reši srpsko i albansko pitanje na Balkanu, ali onda nema više ni Makedonije ni Crne Gore, BiH - kaže Mihajlović.

Podela ne može mirno da se završi, navodi dalje:

- Za podelu je potreban incident. Da li u ovom trenutku, srpske, međunarodne, albanske snage mogu da kontrolišu taj incident? Ne. Incident bi bio lokalnog karaktera, ali podela bi počela na Kosovu, a završila bi se u Bosni i Hercegovini. Pritom bi se prošetala kroz Makedoniju i Crnu Goru. Imali bismo veliku vatru na Balkanu. I da Putin i Tramp da dođu u Skoplje, ne bi mogli da spreče veliku nevolju koju bi podela Kosova donela.

Ne slažući se sa ocenom da svi hoće podelu, Lazarević kaže:

- Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji neće podelu, Srbi na jugu neće podelu, Srbi na Severu posle 2013. neće podelu. Oni su potpuno oslabljeni. Sever Kosova kontrolišu svi osim samog severa. Nas kontrolišu i Priština i Beograd a ono čega se najviše plašim da nas u najnegativnijem mogućem smislu kontroliše sprega kosovsko-srpskih struktura. U takvoj situaciji gde smo potpuno urušenog kapaciteta kao korpus, da li mislite u ovom trenutku da podela može da nas spasi?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online