Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.07.2018.
16:08
J. L. Petković - Vesti A

Strah od novog jutra

Besperspektivnost, razočaranje u politiku Srbije, nepoverenje u kosovsku vlast, loš ekonomski položaj... Jednostavno, strah od sutra! Ovim rečima Momčilo Trajković, lider SPOT-a, opisuje razloge zbog kojih su njegovi sugrađani, Srbi sa centralnog Kosova poslednjih godina, a nakon što su preživeli rat i pogrom, odlučili da zatvore ognjišta i da novi dom stvaraju negde u centralnoj Srbiji.

A. Čukić
Razočaran: Momčilo Trajković

Trajković, što zbog vezanosti za rodnu Čaglavicu, a možda i zbog godina i iskustva, pre nekoliko godina napravio je novu kuću na samom ulazu u rodno selo, kako bi to uvek bilo mesto okupljanja čitave familije.

Već godinama uporno objašnjava da "prodati zemlju, kuću na Kosovu, znači prodati teritoriju, državu i nacionalne interese", ali istovremeno godinama upozorava na veliki pritisak na Čaglavicu, koju iz Prištine vide kao južni deo grada.

Jer je selo, katastarski i prigradski deo Prištine, ali i deo opštine Gračanice, i plaća cenu atraktivne lokacije na početku auto-puta Priština-Skoplje.

Zato za Trajkovića i poslednjih godina, od kako je angažovan u Srpskom nacionalnom forumu, ne prođe nijedan sastanak te organizacije, da zajedno sa ostalim članovima ne zaključi da su se u računicu oko prodaje imanja umešali i teški životni uslovi, loše odluke lokalnih političara, da vek u grču neizvesnosti nije nešto što roditelji žele za svoju decu, kojoj između ostalog žele i slobodu i bolje školstvo svaki taj sastanak završen je uz apel da vrh vlasti u Beogradu pomogne. Ali, kako ističe, ta pomoć, ističe on, nikada nije došla.

Niko se ne odaziva

- Mi tražimo pomoć, da se malo povede računa o našim problemima, kako bi lakše živeli, a onda kada nemamo gde i kada stvarno moramo da odemo, onda ispada da smo mi krivi. Jesam li kriv što kada mi se dete razboli u bolnici nemaju ni najosnovnije da mu pomognu. To je bila kap koja je kod mene prelila čašu - kaže jedan meštanin Gračanice.

U poslednjim trzajima da se sačuva narod, ove činjenice želeli su da lično ispričaju predsedniku Aleksandru Vučiću, ali do tog susreta, iako je obećao - nije došlo. Zato su, kako kažu, kao jak šamar osetili Vučićevu nedavnu izjavu da su Albanci kupili imanja oko Gračanice, a da u Čaglavici ima svega 20 srpskih kuća. Komšija Momčila Trajkovića, Goran Stanković, godinama unazad dobija ogromnu brojku da proda imanje u Čaglavici, takvu da bi celu familiju mogao da zbrine.

Ali, on je ipak odlučio da ostane. Ko predsedniku daje ovakve informacije, kako kaže - taj je neodogovarn i zlonameran.

A. Čukić
Borba za opstanak: Čaglavica

- Čovek iz SNS-a je predsednik opštine Gračanica, a taj predsednik opštine se svakodnevno informiše preko lokalnih saveta sela koje su oformili pred poslednje lokalne izbore. U svakom slučaju te osobe koje plasiraju te "lažne informacije", ko god bile, ne misle dobro nikom od nas koji još živimo na Kosovu i Metohiji, a pogotovu nama u Čaglavici. Mi vam odgovorno tvrdimo da u Čaglavici danas u vlasništvu Srba ima 130 kuća, i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno njiva. Ako koza laže, rog ne laže, izvolite pa vidite - kaže Stanković.

Meštani baš ovog sela se godinama muče u borbi da sačuvaju svoju imovinu. Nisu pomogle ni tužbe, ni pozivi policiji, pa su više puta fizički stali u odbranu dedovine. Ubeđeni su da se iza svih scenarija koje su preživeli, a koji se kao po matrici dešavaju Srbima, krije motiv za poslednji progon Srba iz Prištine.

Desilo se i da je bila postavljena ograda oko pravoslavnog groblja, da bi se ispostavilo se da je spornu parcelu navodno prodao njihov sugrađanin Božidar Nikolić i to osam godina posle smrti.

A umesto da se Srbima koji tu žive pomogne da otvore neki biznis, sve kupljeno ili uzurpirano, uz pomoć odluka dve opštine koje dele selo Prištine i Gračanice, preraslo je u stotine kuća i poslovnih objekata, u kojima žive i rade Albanci.

Usred gračaničke opštine niklo je i sedam "kuća ljubavi", motela izgrađenih na putu Čaglavica - Laplje Selo, u kojima parovi, stranci na službi u Prištini i Albanci, uživaju u apartmanima koji se izdaju na sat.

- I zato mnogi ne razumeju sa kakvim problemima se mi svaki dan susrećemo, ali sam ubeđen da se odlično zna koliko još kuća ima u vlasništvu Srba u Čaglavici, kao i da onaj ko želi, može lako da sazna kakvi su naši svakodnevni životni izazovi. Očigledno je da nekom odgovara da se široj javnosti u centralnoj Srbiji plasiraju ovakve dezinformacije. Meni bar lično deluje da je njihova politika i da se na svaki mogući način bore da na Kosovu ima što manje Srba. Što manje Srba na Kosovu, manje i problema za one koji očigledno već imaju pripremljeno rešenje za Kosovo koje drže u fioci u svom kabinetu. Nije dobro što se na ovakav način javno manipuliše podacima. Neka nam je Bog u pomoći - zaključuje Stanković.

Briselski razgovori ubrzali iseljavanje

- Srbi se iseljavaju već duži niz godina, sa postepenim intenziviranjem nakon Briselskog sporazuma. U poslednje vreme proces je ubrzan. Više je razloga, a izdvojio bih ubistvo Olivera Ivanovića i učestale izjave političara o "bolnim i teškim rešenjima", kao momente koji su bili okidači najnovijeg talasa iseljavanja. Iskustvom naučen narod bi radije da dočeka ta bolna rešenja van Kosova i Metohije - kaže Aleksanadar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online