Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
13:35
Radio KiM A

Dvadeset godina od nestanka Slavuja i Perenića: "Nećemo nikada odustati i zaboraviti"

Navršava se dvadeset godina od kidnapovanja novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića. Njihove kolege okupile su se danas kod spomen obeležja, na mestu gde su poslednji put viđeni i poručile da neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

UNS
 

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su na današnji dan pre tačno dvadeset godina, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je da i posle dvadeset godina nema pravde za nestale novinare Đuru Slavuja i Ranka Perenića.

- Ono što još možemo da uradimo je da apelujemo i da tražimo od političara, nevladinog sektora i građana da konačno podignu svoj glas jer ovo više nije samo pitanje pravde, ovo je pitanje da li pristajemo da živimo sa ubicama, zločincima i kidnaperima, a zivimo među njima jer niko od njih nije pronađen, ni oni koji su ubili naše kolege, ni mnoge druge ljude na Kosovu u poslednjih 20 godina - kazao je Ničić.

Novinar Živojin Rakočević poručio je da kolege Slavuja i Perenića danas optužuju sve institucije za saučesništvo u ovom zločinu, jer nisu uspele da procesuiraju ni jedan zločin počinjen nad medijskim radnicima tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Vladislav Ćup
 

- Dvadeset godina ćutanja nad sudbinom Slavuja i Perenića optužuje sve institucije do dana današnjeg. Optužuje ih do juče kada su nam zabranili upotrebu srpskog jezika u Specijalnom tužilaštvu Kosova. Šta danas posle svega reći? Mi koji se ovde okupljamo ispisujemo tu optužnicu, ispisujemo slobodu koju ne mogu oduzeti nikome, a posebno ne mogu oduzeti novinarima. Đuro Slavuj i Ranko Perenić su postali simbol u koji se ulio sav nas problem, svi naši životi i sva naša profesija. Mi moramo nastaviti da svako pojedinacno, sa svojom slobodom i odnosom prema ovom poslu se izborimo da istina ne umre. Ona ne može umreti jer ako umre nestaćemo i mi i naša sloboda ovakva kakva jeste - poručio je Rakočević.

Koleginica nestalih novinara Slavuja i Perenića, Jasmina Stojković poručila je da će novinari nastaviti da se okupljaju na ovom mestu, te da neće odustati i zaboraviti.

- Mi ćemo svake godine biti na ovom mestu, koliko god da nas bude, veći ili manji broj, to uopšte nije bitno. Ovo je jedna poruka nadležnima da shvate i da se ne nadaju da ćemo mi time što će nas biti u manjem broju biti spremni na neko odustajanje ili zaborav. Toga sasvim sigurno neće biti - rekla je Stojkovićeva. 

Na mestu gde su poslednji put viđeni Slavuj i Perenić postavljena je spomen ploča na kojoj na srpskom i albanskom piše: Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih.

Ova spomen ploča rušena je šest puta, odgovorni nikada nisu pronađeni i procesuirani.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online