Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2018.
17:04
Đ. Barović - Vesti A

Četvrt veka klopke za gelere

Monografijom "Klopka za gelere - u službi mira i humanosti", u Beogradu je obeležen vredan jubilej - 25 godina od početka korišćenja revolucionarne medicinske tehnike u zbrinjavanju i lečenju povređenih od gelera, ali i bilo kojih drugih metalnih predmeta koji završe u telu.

Đ. Barović
Sa bivšim pacijentima: Ratko Bulatović, Aleksandar Ružić i dr Dušanka Mandić

Patent najmlađeg primarijusa u Srbiji, člana Srpske akademije inovacionih nauka i potpredsednika ruske Akademije za zbrinjavanje žrtava katastrofa, prof. dr Dušanke Mandić Klopka za gelere promenio je sudbine na desetine hiljada ranjenih u celom svetu, a uspešno se primenjuje u čak 54 zemlje sveta. Istovremeno, njen drugi izum MADU traka nezaobilazan je u oporavku i lečenju mnogih "civilnih" povreda, uključujući sportske, o čemu mogu da svedoče brojni srpski sportisti, počev od Novaka Đokovića pa nadalje.

Magneti umesto igle

Sve ovo je bio povod za razgovor sa profesorkom Mandić koja i dalje sa nesmanjenim entuzijazmom radi i smišlja nove izume, a za čitaoce "Vesti" je pristala da otkrije kako su nastali i Klopka za gelere i MADU traka.

- Sa početkom krvavog raspada Jugoslavije, u Beograd je počeo da stiže sve veći broj ranjenika, pa je u svojevrsnu ratnu bolnicu pretvoren i Institut za medicinu rada gde sam prethodno radila. Znajući da će imati problem stručnog medicinskog kadra, odmah sam se ponudila da pomognem i veoma brzo sam shvatila da je najveći problem sa ranjenicima što zbog sankcija nismo imali dovoljno lekova za bolove. Kako sam u to vreme već bila profesor u školi akunpunkture, odlučila sam da tim nesrećnim ljudima pomognem koristeći se ovom tehnikom, s tim što sam igle zamenila magnetima - priča naša sagovornica.

Njen prvi pacijent bio je tada 17-godišnji Dragan Sladoje iz Sarajeva. Mina je eksplodirala tik pored njega i napunila ga sa više od 300 gelera. Ali, preživeo je.

- Začujem ga kako plače od bolova u ramenu. Da bih mu barem malo olakšala, stavim mu nekoliko magneta na rame i posle tri dana odigralo se pravo čudo. Nekoliko gelera oko te rane je isplivalo na površinu i trebalo ih je samo hirurški odstraniti. Nisam tome pridavala pažnju, već sam pristala da mu pomognem i pokušamo isto za nekoliko gelera blizu kičme. Ponovo smo uspeli.

Đ. Barović
Dr Srđan Starčević, prof. dr Drago Đorđević i dr Dušanka Mandić

Izvlačenje metka

Sledeći pacijent bio je 19-godišnji Slavko Buđelić, koga je snajperski metak pogodio u predelu struka, a zrno se zadržalo između aorte i kičme napravivši pulsirajući hematom.

- Hirurzi nisu smeli da ga operišu, a on je rapidno mršavio, imao septičku temperaturu i gnojnu ranu. S magnetima koje sam imala nisam mogla da mu pomognem, a baš u to vreme na Fiziološkom institutu gde sam držala predavanja jedna koleginica je ponudila na prodaju magnete veće snage, od 900 gausa. Bukvalno mi je u sekundi sinula ideja i ja sam iz tašne istresla i poslednji dinar da bi ih kupila što više. Brže-bolje sam otišla do bolnice i predložila Slavku da postavim magnete i tako pokušam da pomerim zrno taman toliko da može biti operisan. Devetnaestog dana to zrno se pomerilo 35 santimetara. Bila je dežurna sestra Milanka i kada nije uspela iz prve da izvuče geler, skupila je magnete oko rane i gazom izvukla metak veličine 4,5 santimetra.

Doktorka Mandić je tu shvatila da je moguće uklanjati gelere i bez hirurške intervencije i zajedno sa inženjerima napravila dve vrste "klopke": potkovičastu koja bi sakupljala više metalnih fragmenata u telu i strelastu za samo jedan geler.

- Tek nekoliko godina kasnije, na nagovor prijatelja i rođaka sam 1995. patentirala Klopku za gelere, a već sledeće godine u Briselu ona je dobila prvu nagradu. Sećam se da su mi tada prišli neki doktori iz Sarajeva moleći za pomoć, a ja sam im poklonila sve klopke koje sam ponela.

Od 2000. godine Klopka i MADU traka su zvanično medicinsko sredstvo, a od 2007. i nova medicinska tehnika koja se izučava, za sada, samo na postdiplomskim studijama medicine.

- Nekoliko profesora je već doktoriralo na temu korišćenja mojih patenata, ali mislim da bi najbolje bilo da se ova tehnika uvede u osnovno obrazovanje na medicinskim fakultetima kako bi širi krug lekara znao da adekvatno primenjuje sve pogodnosti Klopke za gelere i MADU trake. To je nešto što sam namenila čovečanstvu i zato je važno da se što više nađe u praktičnoj upotrebi. Uverena sam da će tako i biti - kaže na kraju Dušanka Mandić.

Blagodat za sportiste

Prošle godine je kao bomba odjeknula vest da je upravo dr Mandić izlečila proslavljenog tenisera Rafaela Nadala.

- To nije tačno, jer on nikad nije bio u mojoj ordinaciji. U Hanoveru sam se susrela sa njegovim doktorom i prenela mu moje viđenje i tehnike kojima bi se ubrzao oporavak. Ne znam da li me je poslušao - otkriva dr Mandić.

Ipak, nije nikakva tajna da je Novak Đoković jedan od njenih pacijenata, kao i brojni srpski košarkaši, vaterpolisti, odbojkaši.

Leči artritis, obnavlja hrskavicu

Pokazalo se da je MADU traka odlična u postoperativnom periodu kod raznih vrsta lomova, a posebno kada je reč o artritisu.

- Najčešće se leče bolesti koštano-zglobnog sistema, gde je uspešnost u terapiji 67-69 procenata, a zatim bolesti krvnih sudova, gde je uspešnost u terapiji 30-40 odsto. Kod vađenja stranih gvožđevitih tela oko 60 odsto se izvuče na površinu u vremenskom periodu od 4,5 meseca - veli sagovornica "Vesti".






 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online