Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.11.2018.
12:41
Vestionline, Tanjug A

Usvojena Rezolucija o Srbiji

Evropski parlament je ogromnom većinom od 503 glasa "za" usvojio Rezoluciju o Srbiji, kojom se konstatuje napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Reuters
Foto: Ilustracija

Protiv je bilo 85, a uzdržanih 47 poslanika.

Normalizacija odnosa sa Kosovom ponovo je naznačena kao ključna za dalji napredak Srbije.

Rezolucijom se ukazuje na potrebu jačanja reformi posebno u oblasti vladavine prava, a 

Rezolucija o Srbiji u osnovi ima izvešataj izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera. 

On je ove godine težište stavio na pet oblasti: ekonomski rast, vladavinu prava, medijske slobode, dijalog sa Kosovom i rad Parlamenta Srbije. 

Srbija je i ove godne najviše pohvala dobila na račn sprovedenih ekonomskih reformi, jačanja privrednog rasta i makroekonomske stabilnosti. 

Naviše pažnje i ovoga puta Evropski parlament dao je oblasti vladavine prva u Srbiji uz konstatciju da je napredak u toj oblasti ključan za celeokuni napredak Srbije ka članstvu u EU. 

Posebno se instira na nezavisnosti pravosuđa, jačoj borbi protiv korupcije i organzovanog kriminala kao i na obezbeđivanju uslova za medijske slobode i slobodu izražavanja. 

Evropski parlament pohvalio je Srbiju za konstruktivne bilateralne odnose u regionu, ali i naznačio važnost normalizacoje odnosa sa Kosovom. 

Srbija se poziva na primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.

Naglašava se važnost ubrznja ”nove faze dijaloga” koja se se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz ”definisani pravno obavezujući sporazum”, a od Evropske službe za spoljne poslove traži se ocenjivanje rada obe strane u procesu ispunjavanja obaveza. 

Rezolucija o Srbiji ove godine ima istovetan deo teksta kao i Rezolucija o Kosovu u kome se naglašava se ”multietničku prioroda i Kosova i Srbije” kao i činjenicu da ”etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu”. 
 

EPA/Julien Warnand
 

"Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Samatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo", stoji u testu obe Rezolucije. 

I ove godine Evropski parlament pozvao je Srbiju da više usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU ”uključujuči i politiku prema Rusiji”. 

Izvestilac Evropskog paralmenta za Srbiju Dejvid Mekalister je povodom usvajnja Rezolucije o Srbijji poručio da je zemlja na predovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji. 

"Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije. Ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja iako razumem da nije lak trenutka u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strene Prištine", poručio je Meklaister. 

Učestvujući u debati koja je prethodila usvajanju Rezolucije o Srbiji evropski komesar za pregovore o pristupanju Johane Han takođe je označio rešavanje koosvskog pitanja i vladavinu prvava kao ključne na EU putu Srbije. 

"Srbija je usvojila važne mere u oblasti vladavine prva i sprovela neophodne institucionalne refome. Ipak kašnjenja se gomilaju u mnogim oblastima, a konkretne rezulatate je teško prikazati", ocenio je Johanes Han. 

On je pozvao na jači napredak u oblasti reforme pravosuđa, u borbi protiv korupcije, kao i u zaštiti fundamentalnih prava, uključujući i medijske slobode. Evropski komesar je ocenio da je EU najznačajniji partner Srbije i pozvao vlasti u zemlji da građanima jasnije predstave evropske vrednosti kao i dobrobiti i obaveze koje proističu iz članstva u EU. Rezolucije Evropskog parlamenta nemaju obavezujući karakter ,ali služe ako važne političke smernice zemljama koje se nalaze na putu evrointegracija kao i zemljama članicama EU. 
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.11.2018. 14:11
Ово је за дан народне жалости.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online