Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.10.2010.
22:15
Tanjug A

Finska će podržati kandidaturu Srbije

Ministar spoljnih poslova Finske izjavio je danas u Helsinkiju da će njegova zemlja, na sastanku šefova diplomatija EU, podržati prosleđivanje srpske kandidature od Evropskog saveta ka Komisiji.

"Finska pripada onom krugu država koje snažno podržavaju evropski put Srbije. Mi bismo želeli da vidimo odmah prosleđivanje mišljenja Evopskog saveta Komisiji. Što pre se to dogodi tim bolje, i u ponedeljak, kada se budem sastao sa mojim kolegama u Briselu svakako ću se za to založiti", izjavio je Aleksandar Stub posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Došlo vreme za tehničke razgovore između Beograda i Prištine: Vuk Jeremić i Aleksandar Stub

Stub je na konferenciji za novinare, koja je objavljena na sajtu finskog Ministarstva spoljni poslova, rekao je da je prosleđivanje srpske kandidature tehničko pitanje "koje je svakako od velike simbolične važnosti u ovoj fazi".

Finski ministar je izrazio uverenje da je moguće napraviti kompromis između Holandije i ostalih članica EU koje podržavaju brži put Srbije ka EU, kao što je to učinjeno i kod davanja viznih olakšica.

Šef finske diplomatije je kazao da je sa srpskim kolegom danas razgovarao i o Kosovu i istakao da je došlo vreme za tehničke razgovore između Beograda i Prištine.

Ministar Stub je dodao da bi ti razgovori mogli da se održe u Briselu, ali da sama lokacija nije toliko bitna koliko činjenica da dijalog počne što pre.

"Mislim da je posao koji je Srbija uradila zajedno sa EU, posebno sa ministarkom spoljnih poslova Ketrin Ešton, u prosleđivanju rezolucije (o Kosovu) u UN uz podršku svih 27 članica EU fantastičan uspeh i želim da čestitam Srbiji na tome, kao i Ketrin Ešton za posao koji je uradila", rekao je Stub.

Srpski ministar Vuk Jeremić rekao je da Beograd ima "velika očekivanja od narednog sastanka Ministara spoljnih poslova EU" i izrazio je uverenje da će na tom sastanku u Briselu biti doneta odluka o prosleđivanju kandidature Srbije ka Evropskoj komisiji.

"Veoma smo naporno radili sa svim članicama EU kako bi se uverili da ćemo obezbediti potreban nivo podrške do ponedeljka 25. oktobra", rekao je Jeremić i dodao da po tom pitanju u Finskoj nije imao težak posao jer je ta država uvek pružala snažnu podršku ne samo Srbiji već i celom regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o Kosovu, Jeremić je kazao da je stav Srbije da što pre treba da dođe do dijaloga između Beograd i Prištine.

"Mi smo spremni za razgovore i nadam se da će oni početi što je pre moguće i mi naravno cenimo ulogu koju je tu odigrala EU", poručio je Jeremić i dodao da veruje da će razgovori dovesti do rešenja svih otvorenih pitanja oko Kosova.

On je naglasio da bi, ukoliko proces pridruživanja Uniji bude bio brži, to moglo da doprinese lakšem reševanju svih problema koji sada postoje na Balkanu.

Na pitanje da li bi nasilje na ulicama Beograda tokom Parade ponosa i neredi huligana u Đenovi mogli da utiču na mišljenje EU o tome kako se sprovodi vladavina prava u Srbiji, Jeremić je odgovorio da su vlasti u Beogradu pokazale da žele da se rasvetli pozadina svih incidenata.

"Mislim da smo pokazali da se u Srbiji poštuje vladavina prava i da postoji odgovarajući nivo bezbednosti na ulicama, čak i u veoma teškim okolnostima", rekao je Jeremić.

On je dodao da ne želi da podceni sve ono što se dešavalo poslednjih nekoliko dana, ali da se ne može govoriti o destabilizovanju države.

"Država je dovoljno jaka i dokazala je da ne može biti destabilizovana od malih ekstremnih grupa", poručio je Jeremić i dodao da je preterano govoriti i o destabilizaciji Vlade u tom kontekstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online