Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 06.11.2010.
16:54
Z. Gligorijević - Vesti A

Podigao spomenik pčeli

Nije mi žao što me je spomenik pčeli koštao oko 3.000 evra jer je to bio jedini i najbolji način da iskažem svoju neizmernu ljubav prema ovom izuzetnom biću i da najvrednijoj životinji na planeti izrazim zahvalnost za sve što mi je tokom ovih decenija ona dala, kaže Momčilo Marković, penzioner iz Ćuprije, koji je ovaj neobičan spomenik napravio u svom pčelinjaku u rodnom selu Đurinac kod Svilajnca.

Spomenik pčeli u selu Đurinac kod Silajnca
 

Pčela urađena od mesinga, visoka 1,20 metara i teška 120 kilograma, postavljena je na stub od prirodnog kamena visok tri metra. Stub je okružen kamenjem, poređanim u obliku srca jer je Momčilo i na taj način želeo da iskaže svoju ljubav prema njoj.

Turistička atrakcija


- Veoma nam je drago što je Momčilo ovaj prelep spomenik napravio baš u našem selu. Od tada su našim sokacima prolazili brojni mediji i turisti koji su hteli da vide njegovo delo - kaže Zoran Živković, šef mesne kancelarije u Kupinovcu i Đurincu.

Pčelu je dizajnirao jagodinski slikar Dragan Stojadinović Ćosa, a izlio ju je Petar Simić iz Đurinca.

Leposava i Momčilo

Sa zadnje strane stuba nalazi se mermerna ploča na kojoj su isklesana imena i postavljene fotografije svih Markovića koji su se bavili pčelarstvom i čiju je tradiciju Momčilo nastavio.

Marković tvrdi da je njegov spomenik jedinstven u svetu po tome što ga je on napravio kao pojedinac bez ičije materijalne pomoći. Slični spomenici postoje u Japanu i u selu Kamenovu kod Petrovca, ali su ih sagradila tamošnja udruženja pčelara. - A i moja je mnogo lepša - ponosno će Momčilo.

- Ja sam šesta, a moj sin Nenad je sedma generacija Markovića koji se bave pčelarstvom. Tradiciju je započeo Milosav, nastavio ju je moj čukundeda Milovan, a potom pradeda Milojko, deda Mihajlo, pa otac Milosav. Što se mene tiče, čim sam prohodao, pratio sam oca u stopu dok je radio oko košnica. Sa desetak godina znao sam sve da mu pomognem. A kada sam se u 20. godini oženio Leposavom, formirao sam svoj pčelinjak u kome sada imam 60 košnica.

Pomaže i Leposava


Momčilova supruga Leposava kaže da je odmalena volela pčele, a još više proizvode od ovih vrednih radnica. - Nije me bilo strah da će neka od njih da me ujede. I nikada i nije. Zato mi ništa nije bilo teško da uradim za njih. A one našu ljubav vraćaju kroz proizvode koje samo one mogu da naprave.


Iako ne može tačno da izračuna koliko tona meda su mu dale njegove miljenice, naš sagovornik procenjuje da je najmanje pedesetak tona. Njemu je još teže da izračuna koliko su tona meda proizveli njegovi preci, koji su obično imali po 150 trmki iz kojih se, doduše, med vadio mnogo primitivnije.

Spomenik je postavljen na Momčilovom imanju
 


- Ja isključivo radim sa takozvanim langstrutovim košnicama, koje imaju po nekoliko nastavaka. Kada je paša dobra, moje pčele mogu da daju i po 50 kilograma meda po košnici. Moj deda Mihajlo je još daleke 1928. godine sa vrškara prešao na pokretno saće. U to vreme je napravio i centrifugu sa dva rama od pocinkovanog lima. Zanimljivo je da je tada med čuvan u čabrovima, koji su zatvarani voskom.
 

Inače, pored meda, mleča i polena njegove pčele donele su mu i brojne zahvalnice i diplome. Našem sagovorniku je ipak najdraža nagrada koju je 1999. godine dobio od ćuprijskog preduzeća "Ravanica". Reč je o zlatnoj znački za zasluge za unapređenje pčelarstva.

Subota 06.11.2010. 16:57
samo da nije trut.nije. trutovi sami sebi kucaju ploce sa svojim likom i ne delom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online