Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.05.2011.
07:23
A

AP: Al Kaida se neće oporaviti

Američki zvaničnici veruju da će se Al Kaida teško oporaviti posle smrti svog lidera Osame bin Ladena, navodi Asošijeted pres.

Posle svega, njegov najizgledniji naslednik, Ajman al Zavahiri, osorna je osoba koja izaziva podele, a nedostaju mu harizma i mistika kojima je Bin Laden držao zajedno razne fracije Al Kaide.

Osama bin Laden (levo)

Bez Bin Ladena, obaveštajni zvaničnici veruju da bi Al Kaida mogla da se raspadne ili da postane slabija. Ali, ako je nešto Al Kaida pokazala da je sposobna, to je da se prilagodi protivniku. Njeni operativci su naučili da se klone mobilnih telefona kako ne bi bili snimljeni, njihovi tehničari sastavljali su softver za šifre koji je zadavao muke američkim stručnjacima, a bombaši samoubice su uspevali da se provuku i kroz pojačane bezbednosne mere.

Bin Ladenova smrt, američkim metkom u glavu, u njegovom skrovištu u Pakistanu, došla je 15 godina pošto je on proglasio rat Americi i skoro 10 godina pošto je izveo najveći napad na američkom tlu. Međutim, mreža Al Kaide koju on ostavlja iza sebe mnogo je drugačija od one pre 11. septembra 2001.

Danas je jezgro Al Kaide u Pakistanu u stalnom bekstvu pred americkim bespilotnim letelicama. Komunikacija im je usporena, sposobnost planiranja, fiinansiranja i izvođenja napada je u velikoj meri smanjena.

Ogranci Al Kaide su narasli u Jemenu, Iraku i Alžiru, gde teroristi koriste lokalne teškoće da bi razvili zastavu džihada. U tom smislu, smrt Bin Ladena mogla bi po Al Kaidu biti mnogo štetnija psihološki nego operativno, piše AP.

Al Zavahiri je vodio godinama operacije Al Kaide dok je Bin Laden bio odsečen od sveta, pošto u svom skrovištu u Pakistanu nije imao ni telefon ni internet, već je koristio kurire za prenošenje poruka. To je učinilo svako učešće u bilo kakvoj operaciji praktičcno nemogućim i Bin Laden je bio sveden na status figure, kažu stručcnjaci za terorizam.

Smatra se da danas najveću pretnju po SAD predstavlja ogranak Al Kaide u Jemenu, koja je daleko od centrale u Pakistanu. Oni takođe rade ono što Bin Laden nikada nije mogao: prilagođavaju svoju poruku zapadnoj publici kojoj se obraćaju na engleskom.

Stručnjaci se, međutim, slažu da, čak i da SAD eliminišu Al Zavahirija, ni to ne bi značilo kraj Al Kaide i ukazuju da je teroristička mreža Hakani, u Pakistanu, koja je povezana sa Al Kaidom, već najavila da se njene aktivnosti neće promeniti.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2011. 09:48
Šta im vredi priča da Bin Laden nije komandovao "iz tehničkih razloga" kada se zna da je mrtav godnama. Neka narodu pokažu snimke koje imaju Britanci kako izgleda ta "tvrđava" sa sve onim nesretnim helikopterom koji se prevrnuo kada se sapleo na ogradu. Ima i slika kako su ga seljaci odvukli traktorom na otpad u staro gvožđe. Kuća od "milion dolara" je neka građevina kakvih ima na desetine okolo i pripada porodici nekadašnjeg kurira, i koja je ovom prilikom pobijena. Pretstava je izvedena radi jačanja poverenja u Obamu i poruka svetu " da je Amerika u stanju da uradi sve što zamisli". Inače ta sila ima budžetski deficit 14,3 TRILIONA dolara, ili na srpskom 14 hiljada i tristo MILIJARDI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online