Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 24.05.2011.
16:17
Beta A

Vulkan sa Islanda otkazuje letove

Širenje oblaka pepela iz islanskog vulkana Grimsvoten moglo bi da dovede do otkazivanja 500 letova na putničkim linijama u Severnoj Irskoj, Škotskoj i delovima Skandinavije, saopštila je Evropska agencija za vazdušni saobraćaj.

Širenje oblaka vulkanskog dima ugrožava avio-saobraćaj
 

Između 200 i 250 letova je već otkazano. U Evropi, u ovo doba godine, obavi se nešto više od 30.000 letova dnevno. U Severnoj Irskoj i Škotskoj na hiljade putnika na aerodromima čeka polazak više stotina otkazanih letova.


Vlasti za sada ne računaju na velike prekide u aviosaobraćaju, kao kod prošlogodišnje erupcije islandskog vulkana Ejafjatlajokul, jer su od tada unapređeni sistemi i procedure u aviosaobraćaju a i ne očekuje se da oblak iz Grimsvotena stigne do kontinentalnog dela Evrope.

JAT otkazao letove za Kopenhagen i Geteborg

 

Srpska aviokompanija "Jat ervejz" obustavila je letove za Kopenhagen i Geteborg, zbog pepela koji je nastao erupcijom islandskog vulkana Grimsvetn.


Let na liniji Beograd - Geteborg - Stokholm - Beograd biće obavljen bez sletanja u Geteborg, navodi se u saopštenju nacionalnog avioprevoznika. Poletanje iz Beograda za Stokholm je predviđeno za 14.55, a sletanja u Stokholm u 17.35. Iz Stokholma će "Jatov" avion poleteti u 18.25, a u Beograd će sleteti u 21.15.
 

O svim promenama u saobraćaju srpskog nacionalnog avioprevoznika prouzrokovanim pomenutom erupcijom vulkana javnost i putnici biće blagovremeno obaveštavani, ističe se u saopštenju.

Oblak vulkanskog pepala do kraja dana na severu Nemačke

Oblak pepela, nastao posle erupcije vulkana Grimsvoten na Islandu, koji je već izazvao ozbiljne probleme u saobraćaju, stići će večeras do severa Nemačke.

Nemačka meteorološka služba (DWD) saopštila je da koncentracija pepela u vazduhu na obali Nemačke ka Severnom i Baltičkom moru neće iznositi više od dva miligrama po kubnom metru.

Ministar saobraćaja Peter Ramzauer je neposredno posle erupcije vulkana na Islandu doneo odluku da avioni u Nemačkoj mogu slobodno da lete sve dok koncentracija pepela ne pređe dva miligrama po kubnom metru vazduha.

Najveća nemačka avio-kompanija, Lufthanza je, kako je saopšteno, do sada anulirala samo mali broj letova, prevashodno za Edinburg.

Profesor Ulrih Šuman iz Nemačkog centra za vazdušni i svemirski saobraćaj naglasio je da će nepovoljne posledice po Evropu moći da nastanu tek ako se do kraja nedelje pokaže da je vulkan Grimsveten i dalje aktivan.

No, kako je ocenio, zbog promenljivih vremenskih prilika sada je još nemoguće reći u kojoj meri će narednih dana biti poremećen evropski vazdušni saobraćaj.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2011. 16:36
''Vulkan sa Islanda otkazuje letove''. А где је планирао летети?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online