Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.10.2011.
10:01
B92 A

Palestina postaje članica UNESCO?

Izvršni komitet UNESCO glasao da država Palestina postane član te organizacije, preneli su izraelski mediji izveštaje agencija. Četrdest od 58 zemalja u IK glasalo je za, četiri su bile protiv, a 14 se uzdržalo. Prosta većina je inače potrebna da komitet predloži zemlju koja nije član UN da bude članica te organizacije sa sedištem u Parizu.

Nakon glasanja IK se zahtev za prijem prosleđuje Generalnoj konferenciji, gde svaka od 193 zemlje članice ima predstavnika. Za članstvo je potrebna dvotrećinska većina, a sledeći sastanak je planiran za kraj ovog meseca. Protiv članstva Palestine u IK UNESCO glasale su SAD, Nemačka, Rumunija i Letonija.

"Daleko je sunce", još uvek, za punu palestinsku državnost


 

Zahtev za članstvom u UNESCO usledio je nepune dve sedmice nakon što je palestinski lider Mahmud Abas zvanično zatražio da država Palestina postane članica UN. Taj zahtev bi trebalo da razmatra Savet bezbedosti UN, a SAD su najavile da će iskoristiti pravo veta.


Tražeći članstvo u UNESCO, Palestinci šire svoju kampanju za međunarodno priznanje. Ono će im takođe omogućiti da zahtevaju ubrajanje palestinskih mesta u svetsku baštinu.

Članice UN imaju automatsko pravo da uđu i u UNESCO. Palestinci u toj organizaciji trenutno imaju samo status posmatrača.

Američka "demokratska" ucena

 

Izraelski mediji ističu da su SAD jasno nagovestile da će ako zahtev bude usvojen i Palestinci dobiju puno članstvo prestati da isplaćuju obaveze prema toj organizaciji, čijih 22 procenata budžeta zavisi od te zemlje.

Palestinski zahtev za članstvo u UNESCO je odbacivanje pregovora, kao i plana četvorke da se nastavi sa političkim procesom, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Taj potez negira napore međunarodne zajednice da se napreduje u političkom procesu. Odluka poput ove neće dovesti do napredovanja Palestinaca u njihovim aspiracijama za državu", navedeno je u saopštenju.

Izraelske diplomate pokušavaju da ubede vodeće vlade da "ne politizuju UNESCO i da to pitanje ostave Njujorku", rekao je izraelski ambasador u organizaciji sa sedištem u Parizu Nimrod Barkan Asošiejted presu.

"Tragedija je u tome što to ometa UNESCO u obavljanju pravog posla", rekao je ambasador, navodeći da je komitet organizacije u poslednjih nekoliko dana razmatrao pet pitanja povezanih s Izraelom, a nijedno u vezi sa Sirijom i Libijom.

Palestinci takođe pokušavaju da uđu u Svetsku trgovinsku organizaciju i dobiju status partnera u Savetu Evrope.

Time, međutim, neće rešiti nesporazum sa Izraelom o bezbednosti, nasilju i granicama, komentarišu izraelski mediji, ali bi mogli da izvrše pritisak na sedište UN i da podstaknu nove napore da se obnove mirovni pregovori koji su u zastoju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online