Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.10.2011.
22:06
Beta, Srna A

Povlačenje američkih vojnika iz Iraka do kraja 2011

Američki predsednik Barak Obama saopštio je danas da će se preostalih 39.000 američkih vojnika stacioniranih u Iraku povući iz te zemlje do kraja godine, čime će biti okončani devetogodišnji sukobi.

Povlačenjem američke vojske, posle devet godina, rat koji su SAD predvodile u Iraku biće okončan: Barak Obama
 

"Danas mogu da objavim, kao što sam obećao, da će se preostali naši vojnici vratiti iz Iraka do kraja godine. Posle devet godina, rat koji su SAD predvodile u Iraku biće okončan. Poslednji američki vojnik preći će granicu pri izlasku iz Iraka uzdignutog čela, ponosan na uspeh, znajući da je američki narod bio jedinstven u pružanju podrške našim trupama. Na taj način biće okončani vojni napori Amerike", rekao je Obama u izjavi iz Bele kuće. On je to saopštio posle razgovora putem video linka s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i kraha pregovora čiji je cilj bio ostanak američkih vojnika u Iraku.

Datum povlačenja vojnika do kraja godine deo je sporazuma koji su 2008. sklopili SAD i Irak. Vašington i Bagdad su potom pregovarali o tome da kontingent od nekoliko hiljada američkih vojnika ostane u Iraku kako bi obučavao iračke vojnike.

Pročitajte ovo:

* Obama: Moraju se podržati i gej vojnici

Pregovori su, međutim, zapali u ćorskokak zbog pravnog statusa američkih vojnika posle 2011. Vašington je naime tražio potpuni imunitet za svoje vojnike, što bi ih poštedelo suđenja u Iraku, što je Bagdad odbijao. Ta tačka je bila "ključna prepreka" u pregovorima s Bagdadom, rekao je u ponedeljak jedan visoki američki zvaničnik.

Objava Obame o povlačenju vojnika do kraja godine usledila je dan posle rasformiranja severne divizije u Iraku, u središtu sukoba centralnih vlasti Iraka i vlasti autonomne oblasti Kurdistana. Amerikanci taj sukob često predstavljaju kao jednu od najvećih
pretnji za dugoročnu stabilnost u Iraku. Obama je najavio i da će irački premijer u decembru doći u zvaničnu posetu Beloj kući, kada će ponovo biti uspostavljeni
normalni odnosi dve suverene zemlje.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 22:25
Crni oblak se formira za Iran.
Petak 21.10.2011. 22:12
Tako skakavci kad je najezda slete na livadu zacas ostane ledina zatim predju na drugu livadu zivecete u gradovima rusevinama zar vam je to cilj?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online