Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.12.2011.
12:09
O. Ikodinović - Vesti A

Moskva: Novi ambasador SAD "stručnjak za Rusiju"

Majkl Mekfol (47) je juče i zvanično izabran na dužnost novog ambasadora SAD u Moskvi. Posle nekoliko meseci prepucavanja između Obamine administracije i njegovih protivnika na Kapitol hilu, američki Senat je konačno odobrio njegovo imenovanje.

Američki predsednik je još u septembru predložio Mekfola za ambasadorsko mesto u Moskvi, ali je republikanska većina u Senatu to sprečavala. Odlaganje je pravdano zahtevom republikanaca da administracija da pismene garancije da ruskoj strani neće predate bilo koje poverljive informacije o raketnom sistemu odbrane, što je Bela kuća demantovala da je uopšte imala u planu.

Majkl Mekfol i Barak Obama u Beloj kući

Majkla Mekfola, koji je specijalni pomoćnik američkog predsednika za pitanja nacionalne bezbednosti i direktor odeljenja Rusije i Evroazije u Savetu nacionalne bezbednosti SAD, u Americi smatraju jednim od vodećih stručnjaka za Rusiju, ekspertom za pitanja demokratije i "arhitektom resetovanja odnosa Moskve i Vašingtona".

Resetovanje odnosa

 

Američki predsednik Barak Obama je povodom zamene najvažnijeg diplomatskog predstavnika izjavio da je "resetovanje odnosa sa Rusijom korisno ne samo za dve zemlje, već i za čitavu Evropu, i između ostalih, za evropske susede Rusije".


Ranija odluka američkog rukovodstva da zameni ambasadora u Moskvi izazvala je brojne komentare. Malobrojna proamerička opozicija u Moskvi odlazak ambasadora Džona Bajerlija ocenila je kao gubitak, dok mnogi drugi smatraju da je Obama napravio dobar potez, jer novi ambasador Majkl Makfol odličan poznavalac prilika u Rusiji, tečno govori ruski jezik, a što je posebno važno, njemu će biti otvorena vrata Kremlja.


Bajerliju je bio zabranjen ulazak u Kremlj pošto je Vikiliks objavio njegove diplomatske depeše u kojima je Rusiju doslovno nazvao "mafijaškom državom", a političke stranke je optužio da rade "ruku pod ruku" sa organizovanim kriminalom. U istim spisima on je ismevao i ruskog premijera i predsednika - Vladimira Putina, nazivajući ga Betmenom.

Od tada je Bajerli ignorisan od strane najvišeg ruskog rukovodstva, pa se svelo na uljudnost i strogi protokol.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2011. 12:42
Pokusavaju Ameri da smire situaciju posle davanja lekcije Rusima o *demokratskim*izborima Blize se izbori,pa Obami nije u interesu da bas on bude pokretac novog hladnog rata i trke u naoruzavanju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online