Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 11.02.2012.
06:31
Večernje novosti A

Epidemija samoubistava ruske dece

Serija samoubistava maloletnika ove nedelje uzbudila je Rusiju. Neki psihijatri su počeli da govore o "epidemiji suicida". U utorak su u Podmoskovlju u gradiću Lobno dve drugarice četrnaestogodišnje učenice Liza Pecilja i Nastja Koroljova držeći se za ruke skočile sa 15. sprata zgrade. Bile su drugarice od prvog razreda osnovne škole.

Troje mladih Rusa koji su izvršili samoubistvo
 


Liza je živela sa majkom. Roditelji su razvedeni. Devojčice su u svojim školskim torbama ostavile opraštajna pisma u kojima poručuju roditeljima da ne žele više da žive. One su imale probleme u školi.


Na jugu Moskve 8. februara sa 14. sprata skočio je petnaestogodišnji učenik Saša Filipjev posle svađe sa ocem. Otac je vikao na Sašu optužujući ga da je ukrao foto-aparat školskoj drugarici. Porodična situacija se zakomplikovala kad je otac počeo da živi sa ženom koja je takođe imala sina.


"Ako sam ja tako loš, živite sa Ruslanom (detetom nevenčane žene). Baba, tata, teta Ira, mama, oprostite. Ja nisam psihički bolestan. Ovoga puta vaše zabrane ne mogu delovati. Uvek mi je bilo interesantno šta se događa posle smrti. Vratite foto-aparat Marti", napisao je Saša u oproštajnom pismu.
 

Strašne razlike

Prema statistici Svetske zdravstvene organizacije Rusija je pri vrhu rang-liste samoubistava mladih. Na sto hiljada stanovnika u toj dobi u Rusiji se ubije 32, a u Švedskoj 10, Britaniji, Italiji ili Grčkoj samo troje.

Sredinom januara u Tverskoj oblasti je sa krova petospratne zgrade skočila šesnaestogodišnja učenica.


U poslednjih dvadeset godina u Rusiji je oko 800.000 maloletnika izvršilo samoubistva. Prema Ministarstvu zdravlja Rusije u stanju depresije je svaki peti maloletnik, dok je u razvijenim zemljama svaki dvadeseti. Rusija je na trećem mestu u svetu po broju samoubistava dece, odmah iz Belorusije i Kazahstana.


- U zapadnim zemljama od depresije strada ne više od pet odsto maloletnika, a u Rusiji 20 odsto. O samoubistvu pomisli oko 45 odsto ruskih devojčica i 27 odsto dečaka. Najviše dečjih samoubistava je u dva najrazvijenija grada - u Moskvi i Sankt Peterburgu.


- Nažalost, roditelji ne razumeju šta se događa sa njihovom ćerkom ili sinom. Nijedno samoubistvo se ne događa bez razloga - kaže Anatolij Severni, predsednik Asocijacije dečjih psihijatara i psihologa.


Moskovski psiholog Natalija Gluško smatra da je jedan od glavnih razloga velikog broja suicida gubitak emocionalnog kontakta dece s roditeljima i bliskim ljudima.

POVEZANE VESTI

Subota 11.02.2012. 08:04
Naravno..otudjenost od porodice..stalna jurnjava za necim..bio to bolji uspeh,posao,zarada ..ljudi su se otudjili zahvaljujuci tv programima..nazalost mnogo toga utice..najvise pomaze razgovarati sa decom od malena.biti blizak,ne zanemarivati dete..
Subota 11.02.2012. 09:19
Bile su vrlo lepe, šteta za njih. Nešto Rusija mora da preduzme da deca ne dolaze u situaciju da olako gube svoje živote, bar da udukuje roditelje da se deca i dečji problemi moraju uzimati ozbiljno, kod njih zbog njihovg uzrasta obične stvari, i male pogreške i zanemarivanja mogu biti fatalna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online