Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.02.2012.
17:44
Blic A

"Stratforovi" obaveštajci: Ruse i Srbe držati na oku i kada igraju fudbal

Na sajtu "Vikiliks" ove nedelje pojavili su se hakovani mejlovi američke obaveštajne kompanije "Stratfor" (Strategic Forecasting - Strateško predviđanje) u kojima su neke od analiza posvećene Balkanu. U delu u kojem se pominje Srbija poseban naglasak je stavljen na odnos Beograda prema Rusiji. "Rusko-srpski odnos je posebno važan. Baš me briga ako je u pitanju i njihova prijateljska fudbalska utakmica, mi moramo da znamo o tome", piše u mejlu poslatom 21. jula 2009. godine.

Foto: Ilustracija
 

"Vikiliks" je u ponedeljak počeo da objavljuje Globalne obaveštajne fajlove - više od pet miliona mejlova koji su iz sedišta "Stratfora" u Teksasu slati u periodu između jula 2004. i kraja decembra 2011. godine. Do njih je "Vikiliks" došao uz pomoć hakera iz organizacije "Anonimus", a u dokumentu pod nazivom "Evroazija" pominju se Srbija i ostale države u regionu.

Ostala bezbednosna pitanja:

*Srbi na severu Kosova, mogu da buknu bilo kada. Kao i Albanci u Preševu i muslimani u Sandžaku

 

*Porast neonacističkog nasilja, naročito u Vojvodini protiv Mađara (Srbija), u Hrvatskoj (protiv Roma i Srba), kao i antimanjinsko, nasilje protiv Pomaka (muslimana) u Bugarskoj.

*Protesti, nemiri, sindikalne aktivnosti... Oni nisu organizovani kao u Zapadnoj Evropi, ali štrajk albanskih rudara na Kosovu 80-ih godina na izvestan način je zapalio ceo region.

*Bilo kakve neuobičajene radnje islamskih terorističkih grupa u i van regiona.

*Zaplene droge i oružja.

"Bezbednosna situacija na Balkanu je složena i ima više aspekata. Prvo, mi moramo da držimo na oku bilo kakve bezbednosne probleme u Bosni. Bilo kakav pokazatelj da etničke grupe u Bosni teže većoj autonomiji ili da je nasilje ponovo krenulo. Podele između Muslimana i Hrvata su poebno ključne. Moramo da budemo upozoreni o svakoj naznaci nasilja vezanog za fudbal, organizovani kriminal, bilo šta što može da se pretvori u etnički motivisane zločine. Bosna je KLJUČ ovog regiona", piše u "Stratforovom" mejlu.

Zatim slede Bosna u kojoj, prema "Stratforu", postoji veliki upliv organizovanog kriminala, što je uz ruske veze čini dvostruko važnom, i na kraju mejl pominje Albaniju i Kosovo u kojima treba obratiti pažnju na aktivnosti albanske mafije.

Politička pitanja:

*Bosna: Bilo kakav rascep koji bi nastao u Hrvatsko-muslimanskoj federaciji je ključan. Radikalizacija Republike Srpske.

*Politika unutar Srbije: Unutrašnja politika je veoma konfuzna, ali mi moramo da budemo informisani o praktično svemu što se tamo dešava. Podele mogu da ukažu na nove saveze koji mogu da stvore nove političke partije i slično.

*Međunarodni odnosi:

Makedonija - problem s Grčkom...
Slovenija - problem s Hrvatskom...
Srbija - odnosi sa svima

Poseban naglasak je stavljen na problem organizovanog kriminala, a američki obaveštajni analitičari navode da je u vezi sa njim posebno važno pratiti Hrvatsku, za koju navode da ima visok nivo organizovanog kriminala, Makedoniju, a zatim i Crnu Goru koja je obeležena kao država u kojoj je sve organizovani kriminal, uključujući i vladu.

Ruski potezi na Balkanu:

1) Treba obratiti pažnju na bilo kakve ruske kupovine energetskih kompanija u regionu;
2) Obratiti pažnju ako Rusija daje zajmove regionu;
3) Bilo kakvi potezi ruskih lidera/političara/biznismena u regionu.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.02.2012. 18:15
Vise nego dovoljno da se vidi koliko su "prijateljski" nastrojeni, i kakvi su im pogledi na Srbiju. Jos samo kada bi objavili i akcije koje su preduzimali i imaju namere da preuzmu bilo bi od pomoci da otvore oci oni koji su u zabludi i ne vide da su nam SAD neprijatelji.
Sreda 29.02.2012. 21:39
doživljaj je obostran,ni mi ne vjerujemo vama i kad spavate.
Sreda 29.02.2012. 21:40
Zbog razlicitih nacionalnosti zapadu je balkan idealan za eksperimentisanje.Prosto receno,mi smo njima zamorcici i dok se ne opametimo to ce mo i ostati.Nikako se ne vezati snjima,vec saradjivati na distanci a iskljucivo se oslanjati na Rusiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online