Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.07.2013.
13:16
Beta A

Kubanci već 50 godina žive na bonove

Sudbina "librete", knjižice s bonovima za snabdevanje koju je na Kubu pre 50 godina uveo Fidel Kastro, i dalje je neizvesna, ali većina Kubanaca danas bez nje ne bi mogla da preživi.

Mnoge porodice kažu da ne bi mogle da prežive bez "librete"
 

Bonovi za snabdevanje su proteklih decenija obezbeđivali garantovano sledovanje za stanovništvo. "Niko ne može da živi samo s 'libretom', ali mnogi ne mogu da žive bez nje", tvrde na Kubi, gde su bonovi za snabdevanje primer subvencionisane ekonomije.

Libretu je, kao simbol egalitarizma, Fidel Kastro uveo 12. jula 1963. godine. Zahvaljujući toj knjižici, koja ima oko 20 stranica, kubanske porodice mogu da nabave osnovne namirnice po vrlo niskim cenama. Ova mera uvedena je kao odgovor na uvođenje sankcija Kubi od strane SAD 1961. godine. Embargo je važio i na izvoz hrane na Kubu.

Među Kubancima ima onih koji smatraju da je "libreta" sinonim za siromaštvo, ali i onih koji tvrde da im obedzbeđuje sigurnost. Santa Sančes, Kubanka koja i dalje kupuje u jednoj od prodavnica u zapadnom kvartu Havane, Miramaru, objašnjava da je za nju "libreta" stigla kao "čudo" 1962, u trenutku kada je rodila prvo dete i kada nije imala od čega da ga hrani.

Sa prosečnom platom od oko 20 dolara mesečno i penzijom koja je upola manja, malo je onih na Kubi koji ne moraju i danas da koriste bonove. "Libreta" je, međutim, postala tanja, sa mesečnim kvotama od pet jaja po osobi, pola kilograma pasulja, dva kilograma šećera, četvrt kilograma ulja, pola kilograma pilećeg mesa, 3,5 kilograma pirinča, 115 grama kafe i jednim pakovanjem testenine. Za decu su obezbeđeni i mleko u prahu i jogurt od soje.  I sve to za oko dva dolara, koliko na slobodnom tržištu košta litar mleka ili kilogram pirinča. A nekada su bonovima mogli da se plate riba, krompir, grašak, sapun, pasta za zube, cigarete...

Kubanski predsednik Raul Kastro je na kongresu Komunističke partije Kube 2011. govorio o "libreti", podsetivši da je uvedena da bi pomogla narodu i zaštitila ga od špekulanata, ali da je vremenom postala veliko ekonomsko breme za državu. Kuba država izdvaja milijardu dolara godišnje za subvencionisane bonove za snabdevanje.

Raul Kastro je rekao je da se o mogućnosti ukidanja bonova razmišlja, ali da "niko normalan na čelu države neće propisati kraj ovom sistemu dok se prethodno ne stvore uslovi za njegovo ukidanje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online