Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 24.10.2013.
05:48
RTS A

Kosovski islamista poziva na džihad

Džihadista sa Kosova nedavno se pojavio na video-snimku "Islamske države Irak i Levant", jedne od dve Al Kaidine grane u Siriji, u kome hvali džihad i podstiče druge da se bore u zemlji, piše "Long War Journal".

Moli muslimane da se manu zapadnjaštva i dođu da se bore u Siriji: Abu Abdulah
 


Reči kosovskog džihadiste objavljene su samo nedelju dana pre vesti da se više od hiljadu Evropljana, uključujući i 150 sa Kosova, trenutno bori u Siriji.


Kosovski džihadista, poznat kao Abu Abdulah el Kosovi, obraća se "na svom maternjem jeziku" iz Azaza kod Alepa, prenosi SITE Intelligence Group, portal koji prati onlajn aktivnosti terorista.


"Najveće zadovoljstvo u životu je džihad," kaže El Kosovi, moleći muslimane u Evropi i širom sveta da ostave po strani zapadna zadovoljstva i bore se u sirijskim rovovima.

"El Nusra", druga glavna grana Al Kaide u Siriji, takođe je promovisala džihadiste van Istoka.

Borci iz Kine, Tunisa, Kazahstana...

"Islamska država Irak i Levant" i ranije je emitovale govore boraca iz Kine, Saudijske Arabije, Tunisa i Kazahstana. Propaganda te terorističke grupe nastoji da privuče potencijalne regrute najrazličitijih nacionalnosti, uključujući i one van Bliskog istoka. Al Kaidina grupa je štampala na engleskom jeziku plakate sa naslovima poput "vrlina džihada","vrlina pucanja" i "izvođenje čovečanstva na pravi put", navodi SITE.

U propagandama "El Nusre" pojavljivali su se i džihadisti iz SAD, Nemačke, Holandije, Turske, Izraela, Palestine, Alžira, Tunisa.

Čak su i zapadnjaci služili kao samoubice za "El Nusru". Nedavno su džihadisti tvrdili da je jedan Francuz izvršio samoubilački napad za "El Nusru", navodi SITE.

Evropljani se pridružuju borbama u Siriji

Obaveštajni zvaničnici sve su više zabrinuti što zapadni muslimani postaju radikalni u Siriji.


Bezbednosni zvaničnici procenjuju da je oko 1.000 volontera-džihadista iz Evrope sada u Siriji - u poređenju sa samo 250, koliko ih je bilo krajem 2012, obajvio je Špigl.


Prema podacima nemačkog nedeljnika, oko 90 dolazi iz Velike Britanije, 120 iz Belgije, 50 iz Danske i oko 150 sa Kosova.


Iako izveštaj ne daje procenu o broju zapadnjaka koji su se pridružili Al Kaidi ili srodnim islamističkim grupama, američki obaveštajni zvaničnici rekli su za "Long War Jornal" da većina njih zaista hrli u islamiste.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.10.2013. 08:06
Tako je pokazite Svjetu svoje pravo siptarsko lice.
Četvrtak 24.10.2013. 09:22
Organizovao bih veliki transportni aviona za vehabije iz čitavog regiona. Namamio bi ih kao i svaka dobra obavještajna služba ubacujući im pravog čovjeka unutra, privukao propagandom "Za džihad spremni!", i kad ih sakupim jednog dana u taj avion i uputim kliknem dugmence s eksplozivom na određenoj visini i izviše određenog mjesta gdje od djelova aviona i pada niko ne bi mogao stradati. Izvještaj bi bio tobožnji kvar na avion. Ostale vehabije koje ostanu ozračiti radioaktivnim polonijumom na mjestu gdje se sastaju makar to bila i džamija koju vole svojim prisustvom da skrnave, a dokaza ne bi takođe bilo kako se to mistino porazboljevaše. Što ostane bilo bi u malom broju, lakom za kontrolu, a
Četvrtak 24.10.2013. 10:12
Брука сте за ислам и цело човенчаство, изроди једни који убијају невине цивиле... Почистиће вас Асад, још мало па нико неће смети одлазити у Сирију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online