Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.11.2013.
19:12
klix.ba A

U zatvoru 34 godine zbog lažnog svedočenja

Amerikanac koji je 34 godine ležao nevin u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio, pušten je na slobodu nakon što je sestra jedine svedokinje, na osnovu čijeg iskaza je donesena presuda, kazala da je njena sestra lagala na suđenju.

Ilustracija: Nevin proveo u zatvoru 34 godine

Brenda Anderson je 1979. godine posvedočila da je Keš Delano Register (53) pucao i ubio njenog komšiju Džeka Sasona u Los Anđelesu. Međutim, više od tri decenije kasnije, njena sestra Šeron je rekla sudiji kako je Register bio žrtva lažnog svedočenja, a policija je to očito zataškala, preneli su američki mediji.

Nijedan od sedam otisaka prstiju pronađenih u automobilu žrtve, u kojem je i ubijena, nije odgovarao Registerovim, a policija nikada nije pronašla oružje kojim je ubistvo počinjeno. Istražitelji su kao dokaz iskoristili krv na pantalonama pronađenim u ormaru navodnog ubice, iako je, navodi LA Times, krvna grupa 0 odgovorala obojici, i Sasonu i Registeru.

Presuda je donesena na osnovu svedočenja Brende Anderson, koja je tada imala 19 godina i koja je kazala kako je bila u kući kada je čula pucanj pištolja, te da je onda kroz prozor videla Registera kako beži sa mjesta zločina. Register je osuđen na kaznu zatvora, uprkos svedočenju njegove devojke, koja je rekla da su njih dvoje bili zajedno kada se dogodilo ubistvo. Druga sestra navodne svedokinje, Šejla Vanderkam, je takođe 2011. godine bila užasnuta kada je otkrila da je Register još uvek u zatvoru zbog lažnog svedočenja njene sestre. Šejla je tada ukucala na web-registru osuđenika njegovo ime i videla da je još u zatvoru, a potom je pronašla njegovog advokata i ispričala mu da je svedočenje bilo lažno. Kazala je i to da su ona i druga sestra pokušale to da kažu policiji i 1979. godine.

Prema iskazu koji je Vanderkam dala, ona i njena sestra, svedokinja, su u vreme ubistva krale kozmetičke proizvode od komšije. Šeron Anderson je kazala da su tada čule pucanj, ali da nisu mogle jasno videti šta se dešava jer su bile previše daleko.

Vanderkam je takođe posvedočila kako je radila u istoj policijskoj stanici kao i detektivi koji su istraživali slučaj, te da im je pokušala reći kako njena sestra Brenda laže.

"Detektiv je stavio kažiprst na svoja usta, rekao 'pssst' i samo je gledao u mene. Na taj način mi je zapravo vrlo jasno dao do znanja, ne progovorivši ni reč, da se držim podalje od svega toga", izjavila je Vanderkam.

Sestre koje su tvdile suprotno od one koja je optužila Registera nikada nisu bile pozvane da svedoče.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.11.2013. 08:27
ne mu plate odštetu višemilionsku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online