Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 30.03.2014.
10:46
Srna A

"Amerika više nije jedina sila"

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić smatra da se rešenje ukrajinske krize mora tražiti u ravnoteži interesa i ocenio da Amerika, posle 20 godina, više nema potpunu dominaciju i mogućnost da ostvari svoj interes do kraja.

Foto: Ilustracija
 

"Uprkos što postoji oštar sukob interesa, stvari u međunarodnim odnosima su se promenile. Mi sada prisustvujemo multipolarnoj igri, na rubu imamo nekoliko tih igrača i rešenje se mora tražiti u ravnoteži interesa", naveo je Simić.

Navodeći da američki predsednik Barak Obama pokušava da zauzme odlučniji kurs u odnosu na saveznike u Evropi, Simić je za RTS rekao da se ne može očekivati potpuna saglasnost, jer postoje veoma oprečni i opipljivi interesi, posebno kod jakih zemalja EU, koje imaju prilično jaku ekonomsku saradnju sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, na tom nivou i nemački privrednici, pa i kancelar Angela Merkel veoma su zainteresovani da sankcije ne ugroze odnose koji i dalje teku, posebno energetsku zavisnost Evrope. "I tu je sad ta ključna tačka Obamine posete i pokušaja da primiri saveznike. S jedne strane, uspešno je garantovao bezbednost onima koji su se osetili ugroženim, a s druge, ponudio je nešto što im se nije učinilo sasvim uverljivo - da Amerika može vrlo brzo da nadomesti energente koje isporučuje Rusija. Stručnjaci kažu da to i nije tako moguće", naglasio je Simić.

On smatra da će zapadne zemlje naći zajedničku platformu, ali da će ona biti znatno blaža nego što se u Vašingtonu očekivalo. Simić je istakao da se u ovoj multipolarnoj igri nijedna strane ne može osećati kao potpuni pobjednik i da je neophodno da se uspostavi neka vrsta ravnoteže nezadovoljstva svih učesnika u rešavanju krize.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.03.2014. 11:13
Svaka sila za vremena a Božija do vjeka: sedmoglava zvjer i njena pohlepa i arogancija zasigurno neće dugo ostati!
Nedelja 30.03.2014. 11:22
Haha...mozda brkaju pojmove sila i nasilje.Ovo drugo im puno bolje ide od ruke,ali kako rece Dule,Bog na nebu,car na zemlji.
Nedelja 30.03.2014. 11:25
Теškо је dа Srbi mоgu bilо štа dа urаdе u svоm nаciоnаlnоm intеrеsu. Kоmunističkа idеоlоgiја је tоlikо ubilа nаrоd dа mnоgimа (mоždа čаk i vеćini ?!!!) ništа nе znаči dа li su Srbi ili nеki bеzimеni lјudi. То је prоizvоd kоmunizmа, а kоmunisti su јоš uvеk nа vlаsti i nikаdа niје nаprаvlјеn diskоntinuitеt.Kаkаv pаrаdоks: nа оsnоvu istrаživаnjа Rusiјu vоli i pоdržаvа 80% Srbа, а nа izbоrimа glаsајu zа аntirusku оpciјu tј. zа еvrоfаnаtikе i zа ulаzаk u Еvrоpsku uniјu i NАТО kојi su ruski nеpriјаtеlјi.Тоlikа је gаlаmа аntisrpskih srеdstаvа infоrmisаnjа dа је u pоčеtku Ukrаjinskе krizе nаrоd misliо dа su puč izvršili nеki dоbri mоmci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online