Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.01.2015.
08:02 >> 08:48h
Beta A

Umro kralj Saudijske Arabije Abdulah

Kralj Abdulah koji je vladao Saudijskom Arabijom od avgusta 2005. godine, umro je u 90. godini, javili su svetski mediji.

Beta/AP/H. A.
Kralj Abdulah je umro u 90. godini. Naslediće ga njegov 79-godišnji brat, Salman
 

Abdulaha koji je bio jedan od najstarijih monarha u svetu, na čelu zemlje - najvećeg proizvođača nafte na svetu, naslediće njegov 79-godišnji brat, Salman.

Kralj koji je poboljevao u poslednje vreme, bio je u bolnici u Rijadu od novogodišnje noći, a dijagnoza je bila zapaljenje pluća.

Kralj Abdulah, kao i njegov prethodnik kralj Fahd i naslednik prestolonaslednik Salman, bio je sin Ibn Sauda koji je osnovao modernu Saudijsku Arabiju 1932. godine.

Preminuli monarh je imao četiri supruge, sedam sinova i 15 kćeri.

Smrt kralja Abdulaha koji je važio za reformistu i umerenog u okviru porodice Saud, dolazi u teško vreme za zemlju s 29 miliona stanovnika - drugu po veličini u arapskom svetu, posle Alžira.

S jedne strane cena nafte opada, a Saudijska Arabija je pod sve više napada džihadista. Uz to, postoji i zabrinutost zbog sposobnosti Abdulahovih naslednika da vladaju.

Salman je u utorak, još kao prestolonaslednik, održao govor na otvaranju novog zasedanja Parlamenta, i u ime tada obolelog kraja Abdulaha istakao izazove pred kraljevstvom.

- Ovo zasedanje počinje u izuzetno osetljivim i delikatnim međunarodnim i regionalnim uslovima - rekao je on u govoru kojim je hrabrio Saudijce da će njihovi ekonomski interesi biti zaštićeni uprkos padu cena nafte.

Salman je potom, na državnoj televiziji istog dana rekao:

- Ne mogu se zatvarati oči pred tenzijama na globalnom tržištu nafte. To nije novo - time smo se bavili u prošlosti s čvrstom voljom i mudrošću, i time ćemo se na isti način baviti i sada. Pomenuo je nasilje u Siriji i susednom Iraku, rekavši da Saudijska Arabija ostaje "oaza mira" uprkos previranjima oko nje.

Prestolonaslednik će preuzeti vlast odmah, a sahrana kralja  Abdulaha će se biti u roku od 24 sata.

Obama uputio saučešće, Bajden ide u Rijad

Američki predsednik Barak Obama uputio je saučešće narodu Saudijske Arabije povodom smrti kralja Abdulaha, koji je bio važan američki saveznik i uticajan čovek u muslimanskom svetu.

Fonet/AP

Potpredsednik SAD Džo Bajden predvodiće američku delegaciju SAD narednih dana da prenese izraze saučešća porodici preminulog kralja Abdulaha.

Obama je u svojoj poruci pohvalio kralja Abdulaha za njegove "smele korake" za unapređenje arapske mirovne inicijative. Obama je rekao da je kralj bio posvećen obrazovanju svog naroda i zalagao se za bliskije veze s međunarodnom zajednicom.

- Kao vođa uvek je bio otvoren i imao je hrabrost za svoja ubeđenja. Jedno od tih ubeđenja bilo je čvrsto i pasionirano verovanje u značaj američko-saudijskih odnosa kao snage za stabilnost u bezbednost na Bliskom istoku i šire - rekao je Obama u saopštenju.

Državni sekretar SAD Džon Keri, koji se nalazio u Londonu na skupu posvećenom pretnji od Islamske države, rekao je da je Abdulah bio "hrabar partner u borbi protiv nasilnog ekstremizma".

POVEZANE VESTI

Petak 23.01.2015. 09:59
vai all'inferno !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online