Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 26.05.2015.
14:00 >> 14:09h
B92 A

SAD: Rusi pale leševe svojih vojnika u mobilnim krematorijumima

Rusija toliko želi da sakrije učešće svoje vojske u Ukrajini da je kupila mobilne krematorijume kako bi uništila tela svojih poginulih vojnika, piše Blumberg.

Reuters
Amerika tvrdi da Rusija na sve načine hoće da sakrije da njena vojska učestvuje u borbama u Ukrajini (Foto: Ilustracija)

Blumberg navodi da to tvrde poslanici SAD koji su ovog proleća putovali kroz Ukrajinu.

Sjedinjene Države i NATO dugo tvrde da se nekoliko hiljada ruskih vojnika bori uz separatiste u istočnoj Ukrajini, kao i da vlada Rusije ne samo da krije učešće svoje vojske, nego i smrt svojih vojnika.

- Ruski lideri su sve manje i manje sposobni da sakriju činjenicu da se njihovi vojnici bore i umiru u velikom broju u Ukrajini - istakao je u martu zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou. Kako se navodi, otuda i ekstremne mere kako bi se uništili dokazi.

- Rusi pokušavaju da sakriju svoje žrtve tako što sa sobom nose mobilne krematorijume. Oni svoju umešanost ne kriju samo od sveta već i od ruskog naroda - navodi predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, republikanac Mek Tornberi.

Tornberi ističe da je video dokaze o krematorijumima i od izvora iz SAD, ali i iz Ukrajine. On, kako navodi, ne može da daje više detalja o poverljivim informacijama, ali insistira da veruje u te izveštaje.

Predstavnik Set Maulton, bivši oficir vojske SAD i demokrata u Odboru Predstavničkog doma za oružane snage je bio sa Tornberijem u Ukrajini krajem marta. On je tada tvitovao o mobilnim krematorijumima, ali nije otkrio svoje izvore. Kako ističe, te informacije nisu samo došle sa ukrajinske strane.

- Čuli smo o tome iz više izvora dok smo bili tamo, dovoljno da budem siguran u istinitost informacije - ističe Multon.

Putin bi imao probleme kad bi se to saznalo

I Tornberi i Multon su saglasni sa procenama Veršboua da ruski predsednik Vladmir Putin pokušava da održi stav da se njegovi vojnici ne bore u Ukrajini. Prema Multonovim rečima, dokazi o mrtvim ruskim vojnicima bi izazvali Putinu probleme u njegovoj zemlji.

Reuters
"Dokazi o mrtvim ruskim vojnicima bi mu stvorili probleme"

Ruski i ukrajinski blogeri i aktivisti zbog toga sastavljaju listu ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini, uključujući i detalje o njihovoj službi, kao i okolnosti njihove smrti. Osim toga, nove organizacije u Rusiji koje predstavljaju porodice vojnika izašle su u javnosti i izazvale Putinovu zvaničnu priču.

- Rusija očigledno ima problema u svojoj zemlji zbog žrtvi koje imaju u tom ratu. Činjenica da su se okrenuli spaljivanju tela svojih vojnika je užasavajuće i sramno - navodi Multon.

Postojali su nepotvrđeni izveštaji o tome da Rusija koristi mobilne krematorijume već mesecima, uključujući i procurele snimke na kojima se to vidi. Međutim, nikada poslanici SAD nisu zvanično potvrdili da američki zvaničnici veruju u te tvrdnje.

Direktor ukrajinske bezbednosne službe Valentin Nalivajčenko rekao je u januaru da je sedam krematorijuma na kamionima u periodu od četiri dana prešlo u njegovu zemlju.

- Svaki od tih krematorijuma može da spali osam do deset tela dnevno - rekao je on tada.

Za mnoge u Vašingtonu ruske žrtve predstavljaju retku Putinovu slabu tačku, onu koju bi trebalo koristiti osim obezbeđivnja oružja ukrajinskoj vojsci.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.05.2015. 14:15
Ovi nacikauboji više ne znaju šta da izmisle kako bi oprali sebe. Sledeća vest iz naciamerike će biti "... Rusi su istr-ebili indijance..." U ovu i sve njihove vesti veruju samo ljudi sa promajom u glavi.
Utorak 26.05.2015. 14:50
Gdje ima dima ima i vatre. Poznavaoci zapadne propagande mogu vrlo lako da prepoznaju sta ova vijest moze da znaci. Nevjerujem da su ovo plasirali samo zato da na bezobrazan i glup nacin optuze Ruse. Prije ce biti da Ukrainska hunta po uzoru na svoje idole (iz drugog rata) koristi te kamione da sakrije svoje z/locine i vrlo moguce da se rijesi svoih poginuli dobrovoljaca iz razni zemalja pa ce onako zausput da okrivi Rusiju za nestanak istih. Slicno kao sto hrvatska potrazuje od Srbije "zarobljene i nestale" vojnike koi su poginuli napadajuci u Bosni Srbske polozaje.
Utorak 26.05.2015. 15:30
Kakve vi gluposti objavljujete
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online