Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 26.07.2015.
06:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Uhvaćena Putinova krtica

Ruski fizičar koji je radio u Institutu "Maks Plank", najpoznatijem istraživačkom institutu u Nemačkoj, osumnjičen je za špijunažu na račun Moskve, piše nemački nedeljnik "Špigl" u broju koji će izaći u subotu.

Reuters
Drže ih na oku: Svaki treći ruski diplomata špijun

Nemačko državno tužilaštvo u Karlsrueu, koje je nadležno za slučajeve špijunaže i koje vodi istragu, nije htelo ništa da komentariše. Osumnjičenik kojem je 28 godina i predstavljen kao Ivan A. radio je više meseci između 2009. i 2011. u istraživačkom odeljenju tog instituta za optiku u Erlangenu, u Bavarskoj.

Taj stručnjak za kvantnu optiku i za nanofotoniku, čije se rezultati koriste u proizvodnji superjakih računara, sumnjiči se da je ruskoj kontraobaveštajnoj službi (FSB) predao poverljive podatke, tvrdi časopis.

Hladnoratovska praksa

U oktobru 2011, u ranijoj aferi špijuniranja na račun Moskve, jedan bračni par je uhapšen, a zatim i osuđen pošto je nemačka policija zatekla ženu dok je preko odašiljača primala šifrovane poruke. Kako pišu nemačka glasila, žena je puštena na slobodu u novembru prošle godine i vratila se u Rusiju, a njen suprug (53) je proteran početkom juna. O tom slučaju se tada govorilo u Nemačkoj kao o najvećem nakon hladnog rata.

Kako navodi "Špigl", naučnik je nakratko bio priveden lani na aerodromu u Diseldorfu, nakon čega su ga saslušale vlasti. Tada je radio na Tehničkom univerzitetu u Ajndhovenu, u Holandiji, koju je posle morao da napusti.

Nemačka kontraobaveštajna služba ušla je u trag tom naučniku prateći jednog ruskog diplomate akreditovanog pri generalnom ruskom konzulatu u Bonu.

Taj čovek, koga su nemačke službe identifikovale kao oficira ruske kontraobaveštajne službe, jednom mesečno je odlazio u Ahen, na zapadu zemlje, gde bi se sastajao s Ivanom A.

Ono što na prvi pogled deluje kao povratak u vreme Hladnog rata, proteklih dana delimičnu se pretvorilo u pravu medijsku histeriju.

Prema saznanjima nemačkih obaveštajnih službi, posebno nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka (BfV), "ruski agenti pojačano špijuniraju ciljeve iz sfere političkog, privrednog i naučnog života". Šef pomenute službe Hans-Georg Masen je potom u razgovoru za nemački "Velt am zontag" rekao:

- Nema tajne službe koja je više zainteresovana za prikupljanje obaveštajnih podataka u Nemačkoj od Rusije.

Ruske agente u Nemačkoj štiti diplomatski status jer deluju iz ambasade Ruske Federacije u Berlinu. BfV tvrdi da je gotovo trećina zaposlenih u tom diplomatskom predstavništvu nekada radilo za ruske obaveštajne agencije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.07.2015. 09:23
Ovo samo pokazuje da ni u jednoj sferi Rusima nema ravnih . Verujem da je ovaj namerno podmetnut a da ostali rade posao a Rusiju nesmetano . Za špijunažu Rusima nema ravnih .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online