Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.08.2015.
13:46
Tanjug A

Cipras opet traži pomoć i solidarnost od EU (ali za nešto drugo)

Grčki premijer Aleksis Cipras naglasio je da Grčka ne može samostalno da reši problem hiljada migranata koji dolaze iz Sirije i Avganistana, i dodao da joj treba pomoć Evropske unije.

Reuters
Ne mogu sami da rešavaju probleme u vezi s migrantima: Cipras

- Sada je vreme da EU pokaže da li je solidarna ili u njoj svako nastoji da zaštiti svoju granicu - , rekao je on nakon što je o problemu priliva migranata razgovarao s ministrima, preneo je Rojters.

Agencija UN za pomoć izbeglicama saopštila je ranije danas da grčka vlada treba da preduzme kontrolu i reši "totalni haos" na svojim ostrvima na koje su došle hiljade migranata.

Direktor UNHCR za Evropu Vinsen Koštel rekao je nakon što je obišao grčka ostrva Lezbos, Kos i Kios, da članice EU takođe moraju da učine više i podele teret Grčke u koju je samo u julu došlo 50.000 migranata.

- Upliv migranata u Grčku je veći od onoga što naša država može da podnese. Mi imamo velike probleme s kojima smo se suočili i zbog toga smo zatražili pomoć od EU - rekao je on.

Rojters podseća da se sa problemima velikog upliva migranata suočavaju Grčka i Italija, da Mađarska podiže ogradu na svojoj granici i da se Britanci bore da spreče ulazak nekoliko hiljada migranata koji čekaju da iz francuskog grada Kale uđu u Britaniju preko Lamanša.

UN pozvale Francusku i Grčku da bolje zbrinjavaju migrante: "Na grčkim ostrvima je haos!"

Ujedinjene nacije pozvale su Francusku i Grčku da bolje zbrinjavaju migrante.

Šef Agencije UN za izbeglice zadužen za Evropu Vinsen Koštel, rekao je da Francuska treba da ima plan za dostojanstveno zbrinjavanje na hiljade migranata koji kampuju kod grada Kalea u nadi da će preći Lamanš i otići u Britaniji. On je rekao da Francuska treba situaciju u Kaleu da tretira kao vanrednu i veruje da bi to donelo rezultate.

UN su pozvale Grčku da preuzme kontrolu na ostrvima koja su u "totalnom haosu" zbog dolaska na hiljade migranata, preneo je Rojters.

Koštel je posle posete grčkim ostrvima Lezbos, Kos i Kios rekao da članice EU takođe moraju da snose deo troškova Grčke, u koju je samo u julu pristiglo 50.000 migranata. On je rekao novinarima da je na većini ostrva situacija potpuno neprihvatljiva što se tiče vode, sanitarija, pomoći u hrani, da tamo nema prihvatnih kapaciteta i da ljudi ne spavaju pod krovom.

- Na ostrvima je potpuni haos. Posle nekoliko dana oni su odvedeni u Atinu i tamo ih ništa nije čekalo - rekao je on.

Prema njegovim rečima, grčke vlasti moraju da vode i koordinišu svoj odgovor, dodajući da nikada nije video situaciju poput ove u Grčkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online