Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.09.2015.
07:45
I. Kozarski - Vesti A

Američki najamnici prebegli Al Kaidi

General Džon Alen, koordinator koalicije zemalja okupljene oko SAD protiv Islamske države, u novembru će dati ostavku. Izvori "Blumberga" tvrde da Alen odlazi zbog nesuglasica s Vašingtonom, iako je na to mesto pre samo godinu dana postavljen na predlog predsednika Baraka Obame.

Reuters
Obuka na račun SAD: Al Nusra dobila pojačanje

Predstavnik Bele kuće Džoš Rnest potvrdio je da Alen sprema ostavku, ali s obrazloženjem da je reč o ličnim razlozima pošto mu je žena bolesna. Međutim, ostavku će podneti i šef njegove administracije Karen fon Hipel, i to da bi radila na neimenovanom fakultetu u Engleskoj.

"Blumberg" je primetio da Alen odlazi u trenutku koji je za administraciju u Vašingtonu maksimalno nepogodan, zbog pojačanog vojnog prisustva Rusije u Siriji i kraha američkih nastojanja da obuče snage sirijske umerene opozicije, na šta je potrošeno oko 500 miliona dolara.

U Alenove uspehe upisano je da je izdejstvovao saglasnost Turske da koalicija koristi njene vojne baze i aerodrome. Kasnije se Turska upustila i u kopnene operacije, ali se umesto na Islamsku državu obrušila pre svega na sirijske Kurde duž granice, koje takođe smatra teroristima, ali i separatistima (u Turskoj Kurda ima oko 15 miliona). Istovremeno su SAD podržavale kurdske odrede koji su se u nekoliko provincija Sirije efikasno suprotstavili Islamskoj državi.

Pobijeni Čečeni

Amerikanci su imali delimičnog uspeha samo u južnoj provinciji Dera, gde su okupili nereligiozne ustanike. Međutim, oni su bili slabi, pa su im u pomoć slali najamnike iz celog sveta, uglavnom radikalne islamiste. Poslednju grupu od 30 čečenskih snajperista jednim projektilom uništio je avion sirijske vojske u improvozovanoj kasarni 30. juna, čim su stigli sa obuke iz Jordana, članice američke koalicije. Izraelski mediji optužili su ruske obaveštajce koji su s teroristima ubačeni na Bliski istok da su sirijskoj armiji dostavili informaciju o prebivalištu Čečena.
 

Osim toga, plan obuke takozvane umerene sirijske opozicije i američka politika istovremenog rata sa snagama predsednika Bašara al Asada i Islamskom državom doživeo je potpunu propast. Prema zapadnim medijima, samo u ponedeljak kod Idleba u redove radikalnih islamista Džebhat al Nusre, jedne od frakcija Al Kaide, prešlo je 75 najamnika obučenih u Turskoj.

U provinciji Idleb ustanak protiv izabranih sirijskih vlasti uspeo je zahvaljujući činjenici da se graniči s Turskom, odakle stižu oružje, novac i teroristi. Neislamistički pobunjenici ratuju protiv regularne sirijske vojske zajedno sa Al Nusrom uprkos američkom negodovanju, pošto ne mogu istovremeno da izdrže i pritisak Islamske države. Tako se američka vojna pomoć preliva An Nusri, odnosno Al Kaidi.

Uzalud 6.500 avio-udara

Izvori "Blumberga" navode da je ostavka Alena svezana s njegovim zahtevima da Amerika neposredno komanduje svim akcijama koalicije koju formalno čine 62 države, a takođe i s odbijanjem Vašingtona da mu dodeli resurse koje zahteva. Stalno bombardovanje sa ukupno 6.500 avio-udara nije zaustavilo prodor Islamske države na Bliskom istoku. "Blumberg" navodi da je Alen nekoliko puta zahtevao da mu se dozvoli vazdušni desant trupa na teren kako bi navodile avione na ciljeve, ali da je to uvek odbijeno.

Ovog puta, 75 terorista obučenih u Turskoj prešlo je granicu na 12 kamioneta naoružanih lakim raketnim lanserima i teškim mitraljezima. Kroz Idlib su stigli u Alepo, podeljen između sirijske vojske i raznih pobunjenika. Njihov komandir Anas Ibrahim Obejd ispričao je zapadnim novinarima da je odatle od svojih američkih instruktora u Turskoj tražio još oružja. Poslali su mu, a sledećeg dana celu jedinicu prevo je An Nusri, čiji je lokalni komandir na Tviteru potvrdio informaciju.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online