Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.10.2015.
03:00
N. Jokić - Lj. Ivanović -Vesti A

Ponuda Brisela je neprihvatljiva

U nastojanju da u javnosti očuva svoj urušeni ugled EU je objavila da je postigla dogovor sa Ankarom iako nije postigla ništa.

Reuters
Kasno ste se setili: Redžep Erdogan

Tri milijarde evra pomoći Turskoj, što je trostruko više nego što je najavljeno u septembru, te spremnost da se ukinu vize za turske državljane i ponovno otvore pregovori sa Ankarom o prijemu u EU trebalo je da bude lista "poklona" koje je Brisel ponudio Ankari ako vlada Redžepa Erdogana pristane da zadrži izbeglice na turskoj teritoriji i onemogući njihovo masovno kretanje ka Evropi.

Do juče optuživana za gaženje ljudskih prava, za šurovanje sa Islamskom državom i nasilje prema Kurdima, vlada u Ankari sada drži sudbinu Evrope u šaci jer jedino ona možda može da fizički zaustavi talas od više miliona izbeglica.

Pritisak izbeglica

Turska je primila 2,5 miliona izbeglica od kojih 2,2 miliona iz Sirije od 2011. godine, kada je počeo građanski rat u toj zemlji. Predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska potrošila oko sedam milijardi evra za zbrinjavanje izbeglica.

Želeći da poboljša urušeni ugled, EU je po završetku samita u Briselu objavila da je postigla dogovor sa Ankarom. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio se čak da je postignut dogovor sa "našim turskim prijateljima u pet ujutro."

Ono što EU traži je da Turska zadrži više od dva miliona izbeglica na svojoj teritoriji kao i da se na turskoj strani Sredozemlja otvore centri za izbeglice. Oni bi odmah, na turskoj teritoriji, podnosili zahteve za azil i dobijali odgovor.

Zapadni mediji su prihvatili politički podoban rečnik pa su tako običnu usmenu saglasnost Ankare imenovali kao "dogovor o akcionom planu o izbeglicama." Ankara je odmah reagovala demantijem tim pre što se izbori održavaju 1. novembra pa predsednik Erdogan i njegova konzervativna stranka moraju da pokažu da su ponosni i nepotkupljivi.

- EU se kasno probudila - izjavio je Erdogan.

Akcioni plan između EU i Turske o kontroli talasa izbeglica je samo "projekat", a finansiranje koje je predložio Brisel je "neprihvatljivo", saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova.

- To nije konačno. To je projekat na kojem radimo - izjavio je šef turske diplomatije Ferudin Sinirlioglu.

Sinirlioglu je rekao da "ne dolazi u obzir" da Turska prihvati "budžetsku ponudu" Brisela.
- EU nam je ponudila finansijsku pomoć, ali smatramo da je neprihvatljiva - rekao je turski ministar i dodao da je njegovoj zemlji neophodno tri milijarde evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online